Adevaratul Robinson Crusoe

Robinson Crusoe insula

Naufragiat pe o insula pustie, supravietuind cu ceea ce doar natura iti poate furniza, rugandu-se pentru a fi salvat, dar inspaimantat la vederea unui vapor la orizont … aceasta este imaginea creatiei lui Daniel Defoe in faimosul sau roman Robinson Crusoe.

WK014439

Totusi se pare ca povestea se bazeaza pe experienta reala a marinarului Alexander Selkirk, realul Robinson Crusoe, izolat in 1704 pe o mica insula tropicala din Pacific pentru mai mult de 4 ani, iar astazi dovezile arheologice gasite vin sa sustina inregistrarile contemporane ale existentei acestuia pe insula.

Robinson_Crusoe_island5

In 1704, aventurierul Alexander Selkirk calatorea pe marile sudului si temandu-se pentru siguranta ambarcatiunii sale i-a cerut capitanului sa-l lase pe insula nelocuita Juan Fernández. A petrecut patru ani acolo, luptandu-se sa supravietuiasca, inainte de a fi salvat in 1708. Este general acceptat ca Daniel Defoe si-a modelat eroul sau, pe scotianul Robinson Crusoe, iar in 1966 insula a fost botezata Isla Robinson Crusoe in onoarea sa.

Insula tropicala este localizata la 414 mile departare de coastele Chile-ei si are doua vecine (acum numite Alexander Selkirk si Santa Clara). Au fost initial botezate dupa numele descoperitorului Juan Fernández ce a calcat acolo prima data in 1575. Oricum pana ce Selkirk sa ajunga acolo nu era decat un refugiu pentru pirati.

Mai jos este pestera pe Insula Juan Fernandez, Chile in care Alexander Selkirk – originalul Robinson Crusoe – a trait in timp ce a fost izolat patru ani la inceputul secolului 18.

05

Nu numai ca este surprinzator de frumoasa, cu liniile de coasta dramatic de stancoase, dar are si un ecosistem unic de ferigi si orhidee, foci si colibri. Drept rezultat, arhipelagul a fost desemnat a face parte din Rezervatia Mondiala Biosfera UNESCO.

06

A devenit deasemenea, in felul sau, o atractie turistica. Viata poate ca nu-i chiar asa de grea cum a fost in zilele lui Selkirk, dar totusi e destul de dificila. Autoritatile locale o descriu drept „natura salbatica si virgina” facand-o grozava pentru scufundari scuba sau alte aventuri.

Comentati?