4 mile in 24 de ore

4 mile in 24 de ore

Doua continente, doua tari, doua culturi, doua regimuri diferite. Exista un loc in lume unde SUA si Rusia sunt la mai putin de 6,4 km, dar orice ruta dintre ele are o diferenta de 24 de ore.

Retrasele insulele Diomede, pierdute intre doua continente si aproape necunoscute, se afla in Stramtoarea Bering si separa Alaska de Asia de Est. Big Diomede si Little Diomede sunt separate de o fasie de apa de doar 6,4 km care este gheata compacta cea mai mare parte a anului si care permite trecerea pe jos intre ele.

Big Diomede este cel mai estic punct din Rusia iar Little Diomede este punctul cel mai de vest al Statelor Unite. In timpul Razboiului Rece localnicii care locuiau pe insule inaintea colonizarii ruse sau americane nu puteau calatori intre insule ori schimba orice fel de informatii in zona care a devenit cunoscuta sub numele de „Cortina de gheata”.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial trecerea frontierei maritime a fost interzisa. Cele doua bucati de pamant au fost izolate una de cealalta si au devenit pilonii celor doua mari puteri. URSS a mutat locuitorii din Big Diomede pe continent repopuland insula cu un detasament militar, in timp ce pe insula mica locuitorii americani si-au vazut de viata lor. In prezent sunt 170 de locuitori pe Little Diomede. Despre numarul locuitorilor de pe Big Diomede nu exista date publice..

Pentru a ajunge in Diomede nu exista un mijloc de transport regulat; apele se dezgheata doar vara, vantul este extrem de puternic pe tot parcursul anului iar terenul face imposibila construirea unei piste de orice fel. Singura modalitate de a ajunge pe insula in conditii de siguranta este cu elicopterul. La fel ajunge posta, care este depusa o data pe saptamana in oras.

Intre cele doua insule nu trece doar granita dintre Rusia si SUA ci si Linia Internationala de Schimbare de data (International Date Line). Diferenta orara intre cele doua insule este de 21 de ore, astfel incit atunci cand in partea rusa este amiaza, patru mile mai la est este ora 15 a zilei anterioare. Timpul solar pe ambele insule este exact la fel, ambele fiind situate la est de meridianul 180.

Iarna apa marii ingheata, cele doua insule sunt unite de gheata si aceasta bucata de ocean devine singurul loc din lume unde se poate trece de la „ieri” la „azi” si de la „azi” la „maine” pe jos.

De-a lungul anilor au existat mai multe propuneri de a lega cele doua insule cu continentele lor, respectiv de a uni America de Asia si in continuare Europa si Africa. Prima propunere a fost a inginerului care a proiectat Golden Gate in sec. XIX, dar Imperiul Rus a respins ideea. Costul total al lucrarilor necesare pentru a uni America si Asia ar putea multiplica cu mult orice lucrari efectuate pana in prezent.

Muzica: „Pulling on a Line” a celor de la Great Lake Swimmers folosita cu permisiunea artistilor. www.greatlakeswimmers.com

(foto: Robert B. Dunbar; epiceric.blogspot.com)

Comentati?