Mini biblioteci

Industriasul Andrew Carnegie si-a folosit averea pentru a construi 2.509 biblioteci peste tot in lume. Oamenii de la Little Free Library ar dori sa continue acesta traditie filantropica si sa faca bibliotecile accesibile oamenilor fara insa a mai cheltui averea nimanui. Asa ca au inceput sa vanda mici-micute-mititele librarii, de marimea casutelor pentru pasarele pe care le puteti umple cu carti ce credeti ca ar fi citite de oamenii din vecinatate.

Intre 1888 si 1929, Andrew Carnegie, un om de afaceri scotiano-american a furnizat banii necesari construirii a 2.509 biblioteci. In toata lumea. Prima biblioteca gratuita din SUA a fost construita in 1889 in Braddock. Carnegie a investit mare parte din succesul su in sprijinul acordat bibliotecilor pentru Colonelul James Anderson, un businessman din Allegheny, Pennsylvania. Colonelul Anderson si-a deschis biblioteca personala muncitorilor din fabrica sa pentru a le permite sa se instruiasca, sa invete lucruri noi. Cand Carnegie a inceput sa-si promoveze bibliotecile gratuite, grupuri de femei din intreaga America s-au ocupat de strangerea contributia orasului la costurile bibliotecilor. Carnegie a vrut sa se asigure ca fiecare oras contribuie la construire si la realizarea colectiei de carti astfel incat sa fie „gratuite pentru toti”.

Generozitatea lui Carnegie insa a aratat drumul. Unul cate unul, mii de Little Free Libraries vor fi dotate in intreaga lume – chiar mai mult decat a construit Carnegie – iar noi toti putem ajuta!

Doritorii pot comanda o astfel de micuta biblioteca si alege din diferite stiluri pe littlefreelibrary.org

Comentati?