Ce spuneti, ati dormi la Versailles?

Este una din cele mai opulente constructii de pe planeta, sinonima cu luxul over-the-top de mai multe secole. Dar pana acum, a petrece noaptea la Palatul Regelui Soare Ludovic al XIV-lea, Palatul Versailles, a fost doar o fantezie. (Sunt sigura ca aproape fiecare dintre cei peste 3 milioane de vizitatori ai palatului ce sunt anual vrajiti de frumusetea lui si-au dorit sa se odihneasca pe unul din jilturile sale supradimensionate si sa pretinda ca sunt de spita regala).

Ei bine, acum puteti avea sansa asta, pentru ca, asa cum scrie NPR, un hotel de lux se deschide pe proprietate. Hotel du Grand Controle este un conac de 23 de camere construit in 1680 a adapostit intr-o vreme demnitari si se afla in imediata vecinatate a palatului. Asemenea acestuia a fost evacuat in timpul Revolutiei Franceze si s-a deteriorat in secolele 19 si 20.

Managementul ce administreaza Palatul Versailles (monument UNESCO) nu are cele 7 milioane dolari necesari pentru reparatii, astfel incat grupul de hoteluri belgiene Ivy International a fost de acord sa achite nota si va renova conacul. Este programat pentru deschidere in Ianuarie 2012 ca Hotel l’Orangerie, numit astfel pentru vederea sa spre serele regelui, care gazduiau odata palmieri si 1700 portocali pe timpul iernii.

Aceasta este ultimul dintr-o serie de proiecte inovatoare dar controversate, lansate la Versailles (multi parizieni respingand, de exemplu, expozitia Murakami desfasurata in interiorul palatului la sfarsitul anului trecut).

Hotelul de la Versailles este primul din multele eforturi comerciale de restaurare pe care Franta le-a propus pentru monumentele sale istorice, iar unii specialisti in istoria arhitecturii isi fac griji ca decizia guvernului de a permite companiilor private sa aiba acces la aceste comori publice este un „joc de noroc”.

„Inca o data logica economica invinge” a spus Philippe Revault, profesor la Scoala de Arhitectura din Paris, intr-un interviu pentru France24.com. „In numele rentabilitatii si a lipsei de finante guvernul se joaca cu posesia publica, ce, prin definitie, este inalienabila si trebuie sa ramana accesibila tuturor cetatenilor”.

Cladirea, comandata de Ludovic al XV-lea, este considerata o bijuterie a patrimoniului francez, dar interioarele sale somptuoase sunt aproape necunoscute publicului. Acum gazduieste staff-ul Marinei, ce va fi relocata intr-un nou „pentagon” francez ce se construieste in sudul Parisului. (foto: 1 – breitbart.com, 2,3 crimsonedgeevents.com)

Comentati?