Misterul din spatele unui viral

Misterul din spatele unui viral

Exista un email ce tot circula de ceva vreme, si din cand in cand reapare. Ultima data, acum cateva zile, mesajul spunea ca este vorba despre o calatorie – spirituala, dar desigur si fizica – catre o casa de ceai, pe varful unui munte, undeva in China. Uluitoare sunt fotografiile ce acompaniaza acest email. Ele arata calea pe care o urmeaza un calator pentru a ajunge la destinatie: intai cu telecabina, apoi pe o serie de scanduri legate intre ele, dupa care o portiune de catarare pe peretele muntelui cu varfurile picioarelor introduse in niste gauri aflate in piatra si lanturi de care sa se tina. Arata absolut uluitor, si initial am crezut ca fotografiile sunt prelucrate sau facute dintr-un anume unghi ca sa para mai infricosatoare. Dar pentru ca l-am primit din nou, am incercat sa aflu incotro duce acest drum … Cei mai multi (cu exceptia chinezilor, desigur) o numesc cea mai periculoasa plimbare!


Situati la doar 120 kilometri est de Xi’an, in provincia Shaanxi, Huashan sunt considerati a face parte cei cinci munti sacri ai Chinei si una din cele mai populare atractii turistice. Sunt apreciati pentru frumusetea naturala si pentru templele antice Taoiste, dar sunt mai faimosi pentru cararile deosebit de periculoase ce duc pana in varf.

Muntii Huashan au cinci varfuri, care atunci cand sunt privite dintr-un anumit unghi fac muntele sa arate precum o floare (“hua” in chineza). O serie de carari se desprind spre toate cele cinci varfuri: Varful de Est (Varful Invelisul Soarelui – 2.100 m), Varful de Mijloc (Varful Fecioarei de Jad – 2.042 m), Varful de Vest (Varful Lotus – 2.038 m), Varful de Nord (Varful Terasa Norilor – 1.613 m) si Varful de Sud, cel mai inalt si cel mai periculos dintre toate – 2.160 m.

Exista trei cai pentru a ajunge pe Varful de Nord al Muntilor Huashan, cel mai putin inalt. Cea mai populara este si ruta originala, ce coteste vreo 6 km din satul Hua Shan spre varful de nord. Exista si telecabina, precum si o cale ce urmeaza cursul ei spre Varful de Nord. Daca sunteti suficient de bravi si de norocosi sa-i atingeti varful, sunteti rasplatiti cu o priveliste incredibila a intreg complexului muntos.

Cararea ce duce de la Varful de Sud spre cel de Nord este pe fata unei stanci, si este cunoscuta a fi extrem de periculoasa. Raspandirea si popularizarea povestii a fost sprijinita de fotografii si filme ce arata partile cele mai infricosatoare ale traseului. Cea mai periculoasa parte a caii Huashan este considerata a fi “Changong Zhandao”, o cale lata de un pic peste jumatate de metru de-a lungul peretelui vertical al stancii, unde doar un singur pas gresit inseamna caderea in abisul ce se deschide sub tine.

Elementul de „siguranta” este un lant ce inconjoara stanca, asa ca daca planuiti sa urmati aceasta cale, luati-va o pereche de hamuri ca cele folosite de cataratori si legati-va de lant (se gasesc si de cumparat la fata locului, dar cred ca veti fi mai siguri daca vi le cumparati din surse mai sigure si verificate). Sunt deasemenea portiuni ale caii unde turistii au doar un lant si niste gauri in roca in care intra doar varful piciorului de sprijin.

Urmeaza apoi niste trepte, ce sunt practic verticale. Se numesc Scarile Raiului. Daca cel de sus aluneca si cade, cei de sub el sunt intr-un pericol similar, pentru ca treptele sunt foarte apropiate.

Reputatia muntilor Huashan este recunoscuta pentru incredibila periculozitate a cararilor lor. Asta trebuie sa tineti minte daca vreti sa invingeti bestia: Huashan Trail nu inseamna catarare pe munte ci plimbare. Atentie si respect pentru munte. Odata porniti la drum nu e cale de intoarcere, dar nu veti avea nevoie nici de echipament special care sa va salveze viata – sunteti doar voi, muntele, o pereche de manusi si niste incaltari comode (nu va duceti cu sandale cu toc, cum am intalnit eu toape in Retezat!)

Cei care nesocotesc provocarea muntelui (de regula tineri ce folosesc aceasta oportunitate pentru a-si arata „abilitatile”), sfarsesc – din pacate cei mai multi dintre ei – in accidente fatale. Desi se vorbeste despre circa 100 de accidente mortale anual pe calea Huashan, „multumita” cenzurii chineze nu exista inregistrari oficiale ale niciunui astfel de incident.

Privind fotografiile si cele doua filme nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb cum au reusit sa asambleze si sa monteze calea din scanduri, cum au turnat betonul (veti vedea ca sunt portiuni ce au fost odata din beton) si ce s-a intamplat cu oamenii care au construit-o …

Robin, protagonistul filmului de mai jos, a plecat spre China pentru a afla exact ceea ce mi-a zgandarit si mie curiozitatea: ce se afla in spatele uimitoarelor fotografii, dar si sa vada daca Muntele Hua este cu adevarat cea mai periculoasa calatorie.

Calea ce trebuie s-o urmati este insa neintretinuta de multi ani si este foarte deteriorata, iar periculozitatea crescuta si mai mult din aceasta cauza. Aproape intregul drum nu are balustrada, iar parapet, nici vorba! Unele portiuni de beton au colapsat si tot ce a ramas sunt cateva bari de otel/fier ce tineau totul la un loc, precum si coarda din peretele stancii ce urmeaza aproape intreaga cale. O sarma de care sa te tii ca sa nu cazi.

Multi si-au pierdut viata in ultimii ani. Dupa ce 4 persoane au murit in doua accidente in 1999 si 2000, oficialitatile locale au inchis accesul pentru o vreme. Rapoarte recente spun insa ca autoritatile chineze au facut progrese considerabile in a face Huashan Trail mai sigura. Probabil ca si-au dat seama ca era prea periculos pentru turistii fara o conditie fizica deosebita sa treaca de anumite portiuni ale traseului.

Nici conditiile meteo deosebite nu fac drumul mai usor. Daca doriti sa scapati de chinuitorul drum urmand Huashan Trail, puteti lua una din telecabine direct spre Varful de Nord si sa va bucurati de privelistea ce pur si simplu iti taie respiratia. Dar in cazul asta, nu veti putea sa va laudati ca ati cucerit cel mai periculos traseu din lume.

Comentati?