5 a.m. – fitness in Beijing si poate si in Bucuresti

morning-5am

In anii ‘90, sub efectul jetlag-ului, ma trezeam dimineti la rand la ora 5 a.m. in diverse orase din SUA si coboram apoi ca o avalansa la receptie intreband cu usoara urma de disperare in glas, daca Spa center-ul s-a deschis sau daca este disponibil orice altceva ce m-ar fi ajutat sa-mi petrec “dupa-amiaza” interna. Singura alternativa propusa de un receptioner nedumerit era, de fiecare data, o plimbare in imprejurimile hotelului.

In ultimii 20 de ani as fi putut crea un album de fotografii ale oraselor lumii asa cum se dezvaluie ele la ora 5 a.m. Cu tot ce impresioneaza la acel moment si devine aproape complet ignorat in orele urmatoare. Calatorind, am invatat ca cea mai frumoasa modalitate de a cunoaste un oras strain este sa te plimbi pe strazile lui dimineata devreme, inainte ca localnicii sa ii transfere din agitatia rutinei zilnice.

5 am

Exista similitudini aproape perfecte intre orasele lumii atunci cand se trezesc si se pregatesc pentru o noua zi. As putea vorbi zile intregi despre senzatiile pe care un oras ti le trezeste atunci cand il privesti la 5 a.m. De la perceptia de tip StarTrek pe care metropolele americane o inspira atunci cand te plimbi pe bulevarde de 6 benzi pustii, in timp de soarele incearca sa isi forteze rasaritul prin unghiurile nemiloase ale zgirie norilor, pana la galagia pietelor din Bali sau Singapore si metroul din Tolyo deja sufocat de oamenii adormiti in picioare.

5 a.m. este ora la care m-am nascut. Poate de aceea in multe dimineti ma trezesc automat la aceasta ora, de parca as adora cultul soarelui si trebuie sa ii salut prima raza de lumina. Este probabil ca un remembering ca Universul le pregateste femeilor aventuriere, zilnic, o emotie noua ce nu trebuie risipita si in cautarea careia trebuie sa se ridice si sa plece imediat.

Fitness 002

Dintre toate, 5 a.m.-urile, Beijing a fost o experienta aparte. Povestea s-a repetat. In urma cu 3 luni acelasi jetlagg ma trezeste in China la ora obisnuita. Stiu ca nu are sens sa incerc sa readorm, drept care in mai putin de 15 minute sunt afara in strada cu aparatul de fotografiat, pregatita pentru “people watching”. La colt de strada, prima surpriza, Beijing la 5 a.m. poate fi numit orice altceva, dar nu pustiu!

Fitness 001

In fata unui bloc, amenajat sub forma unui parculet pentru copii, un grup de aparate de tip fitness construite in mod durabil, era asaltat de vecinii din bloc! In mod absolut remarcabil, oameni intre doua varste si mai ales batrani de 70-80 de ani, foloseau aparatele de sport cu o placere ce denota clar existenta unei rutine zilnice prestabilite. S-au amuzat cand am inceput sa ii fotografiez, m-au invitat sa urc pe bicicleta langa ei si am continuat sa comunic prin limbajul universal al zambetului.

Fitness 029

La alti 500m, intr-un parc de dimensiunea Herastraului si totusi perceput ca un parc “de cartier”, un grup de 50 de persoane, in special batrani, practicau tai-chi pe fondul unor instructiuni inregistrate si transmise in difuzoare. Nu puteai sa nu le privesc fascinata miscarile ca un dans sincron.

In China, sportul este perceput aproape ca o obligatie a fiecarui individ de a-si mentine echilibrul si armonia interioara. In decursul a trei saptamani de calatorie am descoperit ca scena vazuta in Beijing se repeta, fie ca e vorba de Shanghai sau Tibet. Parcurile sunt dotate cu aparate de fitness astfel incat pe langa copiii care se joaca, adultii isi mentin musculatura sanatoasa.

Fotografiile din Tibet, mi se par ca ilustreaza cel mai bine inocenta tibetanilor. Serenitatea cu care oameni de 50-60 ani se ajuta unii pe ceilalti sa foloseasca aparatele de fitness, montate de administratia chineza langa Palatul Potala din Lhasa, este covarsitoare si ar face orice sceptic sa li se alature. Dupa cum vedeti in fotografii, toate acestea se desfasoara fara insa a renunta la costumul traditional Tibetan chiar pe “banda” sau facand “abdomene” sustinute de prietene.

Fitness 030

Iata imagini cu oameni care se bucura de lucruri simple, facand sport in aer liber si gasesc orice pretext pentru a se amuza si a-si petrece timpul impreuna cu ceilalti. Imagini, pe care nu le mai vad demult in Romania, ma gandeam atunci.

Fitness 031

Si spre surprinderea mea, zilele trecute, am descoperit in Bucuresti parcuri de copii echipate inclusiv cu aparate de fitness pentru adulti, in mod similar cu cele din Beijing. Parcul din fotografii se afla in Sectorul 1, pe malul lacului Herastrau, strada Elena Vacarescu. Un al grup de aparate fitness “al fresco” l-am reperat la marginea Parcului Kisseleff.

Fitness 008

Aparatele sunt noi si aproape neutilizate dar, bucurestenii adulti par sa nu fie la fel de interesati de folosirea lor precum cei din China fie ca este vorba de 5 a.m. sau alte intervale orare.

Fitness 005

Categoric tentativele timide exista, dar ar fi extraordinar sa ne inchipuim ca este numai o chestiune de timp pana cand vor trebui lipite afise de genul “din respect pentru ceilalti, va rugam folositi un aparat maxim 30 minute”.

Fitness 007

Fitness 006

Fitness 010

7 comentarii pe “5 a.m. – fitness in Beijing si poate si in Bucuresti

  1. Imi plac articolul si initiativa din Bucuresti cu fitness-ul in are liber, desi participarea lasa de dorit. Diminetile cele mai frumoase si de care imi este inca dor au fost cele din perioada new yorkeza, foarte energizante, inainte de office si dupa pubs:) si cele din Bucuresti, bineinteles, dupa nopti de studiu:). Cele din Seattle le uram din cauza vremii neprietenoase.
    De obicei cind calatoresc, incerc sa ma tin departe de atractiile turistice si sa iau pulsul vietii localnicilor.

  2. Imi pare bine ca iti place, mi-ar fi placut sa am poze din NY sau Seattle, pentru articol. Oricum, se pare ca puteam stabili de mici ce parti din glob acoperim fiecare 🙂 Intre timp am cautat prin albume, iti pregatesc o surpriza, o fotografie dimineata devreme.

  3. Sunt de aceeasi parere: nu poti cunoaste cu adevarat o tara si oamenii ei daca nu le cunosti obiceiurile, daca nu te „pierzi” printre ei scapand din tiparele turistice clasice.

    Initiativa a devenit intre timp plural, dar participarea este intr-adevar scazuta prin toate locurile; trebuie schimbat ceva in mentalitatea noastra, dar asta-i un alt subiect de discutie.

  4. @Simina: am si eu o surpriza pentru tine. Sint 2 sa zicem 🙂 Din pacate nu am gasit a treia surpriza. Cred ca e pe undeva prin niste cutii in Buc.
    Tu vad ca ai acoperit foarte bine partea estica. Nu am asa spirit de aventurier dar poate o sa imi fac curaj intr-o zi:)

  5. @Lucia: ma amuza pozele cu monumentul in spate si aglomeratia cu statul la coada:) Prefer sa fac poze dinamice, care sa captureze o clipa din viata orasului respectiv. Monumentele si atractiile turistice se pot vedea cu ochiul liber si la televizor. La fel si in Bucuresti sau in alte orase din tara, mereu gasesc ceva interesant de fotografiat.

    referitor la a face fitness in aer liber, oare se mai face jogging pe arterele capitalei ?Cred ca ar fi sinucidere curata…

  6. Daca nu te calca masinile ce merg pe trotuar, nu te injura toti betivii ca ii deranjezi sigur te „imprietenesti” cu toti cateii maidanezi care vor vrea sa faca si ei jogging cu tine

  7. De abia acum realizez si mai bine contrastul izbitor dintre pozele din Asia si cele din Bucuresti. Tin minte ca eram pusti si mergeam frecvent la fotbal, baschet etc, iar printre cei care veneau era si o persoana in varsta de 50 si de ani si intr-0 conditie fizica de invidiat. Nu cred ca de atunci am mai vazut in Bucuresti pe cineva trecut de 50 sa faca sport in aer liber.

Comentati?