In numele Tatalui, al Fiului si-al sfantului poster

vicarul Glynn Cardy

Pentru unii oameni Craciunul ramane celebrarea Nasterii lui Iisus Hristos, dar nasterea lui de catre fecioara sa mama poate determina controverse chiar si in randul bisericii. Un panou al unei biserici din Noua Zeelanda a devenit subiectul de discutie al intregului Auckland animand nu doar comentariile de la fata locului, ci si iscand dezbateri pasionale la radio sau pe Internet.

Panoul ce-l ilustreaza pe un Iosif deprimat, in pat, alaturi de Maria poarta si un text absolut uluitor: „Saracul Iosif. Dumnezeu a fost un act greu de urmat”! Catolicii sunt scandalizati de panoul bisericii care-i arata pe Iosif si Maria, in pat, unul langa celalalt, parand pe jumatate (cel putin) dezbracati.

poster1

Vicarul bisericii, Arhiepiscopul Glynn Cardy a spus ca rostul acestui panou este sa conteste stereotipurile despre modul in care a fost conceput si a venit pe lume Iisus si sa-i faca pe oameni sa vorbeasca despre povestea Craciunului, nu doar despre cadouri si petreceri, insa nu toata lumea vede astfel povestea. La doar cateva ore dupa ce a fost montat ieri, un vandal l-a si distrus acoperindu-l cu vopsea.

„Acest panou incearca un pamflet si o ridiculizare a ideii ca Dumnezeu este barbat si intr-un anume fel barbatul-Dumnezeu a „insarcinat-o” pe Maria”, spune Dl.Cardy care-si descrie biserica drept una cu idei foarte liberale despre crestinatate. „Punem sub semnul intrebarii nasterea Maicii Domnului in cel mai literal sens posibil.”

poster2

Panoul, pictat astfel incat sa imite fresca utilizata in mod obisnuit in picturile murale, ii reprezinta pe Iosif si Maria, in pat, unul langa celalalt. Iosif se uita in jos. Maria, privind spre cer, pare trista.

Purtatoarea de cuvant a Diocezei Catolice din Auckland, Lyndsey Freer, spune ca panoul sugereaza ca Fecioara Maria si Iosif tocmai au facut sex, iar ca acest lucru este nepotrivit, lipsit de respect si ofensator la adresa crestinilor. Conceperea lui Hristos este o intrebare profund teologica iar panoul nu ofera sansa unor discutii inteligente despre acest subiect” spune ea.

poster3

Dl.Cardy spune ca el a inteles ca unii s-au suparat din cauza acestei imagini dar s-a aratat dezamagit ca panoul a fost distrus, insa nu intentioneaza sa-l dea jos.

Privind totul cu detasare si strict ca pe un bilboard eu cred ca este un panou excelent. Provocator si incitant. Exact ceea ce si-a propus sa fie.

Comentati?