Babirusa

Babirusa este ruda apropiata cu porcul european. Masculii acestei specii sunt cunoscuti pentru coltii lor mari, curbați si inutili. Motivul pentru care sunt dotați cu acești colti ramane totusi un mister ei neputand fi folositi nici macar in lupta deoarece sunt casanti.

Babirusa cantareste intre 60 si 100 de kilograme. Toate speciile de babirusa apar pe Lista Rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Sunt animale omnivore și traiesc mai mult in captivitate decat in salbaticie. Le putem urmari originea pana la cea mai apropiata ruda, un porc european primitiv, disparut de aproximativ 35 de milioane de ani.

Numai vreo 2.000 de exemplare de babirusa mai traiesc astazi. Ca parte a eforturilor de conservare, gradini zoologice precum cea din Saint Louis incearca sa salveze specia. Mai pot fi intalnite cateva exemplare in rezervatii din padurea Nantu si in Rezervatia Naturala Tangkoko.

Babirusa este un porc salbatic. Coltii lui sunt atat de lungi si curbati incat adesea se intorc inapoi spre cap, strapung craniul si ucid animalul. Cand am citit despre aceasta ciudatenie m-am gandit imediat la oameni pe care ii stiu care poate ca nu au colti, dar au spus sau facut lucruri atit de nesabuite sau de sinucigase incit ele, in cele din urma, aproape inevitabil, s-au intors impotriva lor și au ucis parti importante din ei, … le-au ucis sufletul.

Comentati?