Daca vrem un abdomen plat …

Un stomac balonat este inestetic si produce disconfort fizic. Pentru a-l avea intotdeauna plat trebuie sa respectam cateva reguli.

1. Pentru a evita constipatia, una din principalele cauze, trebuie sa avem o dieta din care sa nu ipseasca fibrele si lichidele. Absenta lor duce adesea la constipatie. Asadar secretul sta in consumul de legume, nuci, alune, seminte. De asemenea o cantitate de lichide de cam 6-8 pahare zilnic este mai mult decat indicata.

2. Regula mestecatului fiecarei inbucaturi de zeci de ori este deasemenea o solutie. Daca mancam repede si nu mestecam suficient, riscam sa ne balonam. In concluzie, cam 30 de minute pentru o masa sunt suficiente ca sa mancam incet, sa savuram si sa mestecam fiecare dumicat.
3. Nu exagerati cu bauturile carbogazoase! Daca se poate, cel mai bine ar fi deloc! Acidul din bauturile carbogazoase „umfla” stomacul, asa ca este de preferat sa potolim setea cu apa plata si lamaie.
4. Nu e bine sa exageram cu guma de mestecat! Daca nu se poate renunta la obiceiul de a mesteca guma, e bine sa alternam aceast exercitiu de masticatie cu cel de a rontai fructe sau floricele.
5. Mare grija la asa-zisele alimente fara zahar! Alimentele si bauturile pentru care s-au folosit substante artificiale ca sa indulceasca baloneaza.
6. Cat mai putina sare! Alimentele procesate sunt bogate in sare, iar consumarea lor creeaza senzatia de stomac „umflat”. Maxim 2 sau 3 miligrame de sare pe zi sunt suficiente corpului nostru.
7. Evitati fasolea! Daca stomacul e sensibil, fasolea, broccoli si conopida nu trebuie sa faca parte constant din meniu, pentru ca produc „gaze”.
8. Portii mici, de mai multe ori pe zi! In loc de trei mese pe zi, sfatul nutritionistilor e sa „suplimentam” numarul meselor, dar sa le reducem dimensiunea.
9. Exista bauturi antibalonare! Cele mai bune: ceaiul de menta, de ghimbir si sucul de ananas sau iaurturile.
10. Si exercitiul fizic ajuta; regulat „sugeti burta”, oriunde si oricand; este foarte eficient pentru a tonifia muschii abdominali. O pozitie cat mai dreapta in mers sau in sezut pe scaun la birou. Dusurile „scotiene” (alternarea jetului de apa calda cu jet de apa rece) pe abdomen, zilnic la fiecare dus. Activeaza circulatia sangvina locala, tonifiind pielea de pe abdomen.

Alimente interzise

Laptele bogat in lactoza. consumat in exces, fermenteaza cu usurinta in colon, provocand gaze, balonari, indigestii.
Carnea grasa, indiferent ca e de miel, oaie, porc, vanat, mezeluri, pateuri, carnati se digera greu.
Pestele afumat, sardelele, morunul, scrumbia, heringul. Acesti pesti sunt greu de digerat. Mazarea, fasolea pot fi si ele iritante pentru intestine si provoaca gaze. Consumul de paine proaspata si calda nu este delocrecomandat (oricat de tare va gadila mirosul narile!) pentru ca nu se imbiba bine cu saliva, si devine astfel greu de digerat.

7 comentarii pe “Daca vrem un abdomen plat …

  1. @Delya, uite ce a aflat pentru problema ta:

    – mananca fructele numai pe stomacul gol,
    – nu consuma niciodata bauturi gazoase (bere, apa minerala carbogazoasa, sucuri carbogazoase, etc.),
    – fa putina gimnastica abdominala pentru intarirea muschilor (15 minute in fiecare dimineata),
    – combate constipatia mancand paine integrala, completa sau cu tarate si multe fibre alimentare,
    – in final practica relaxarea organismului.

    Sper sa te ajute, dar pentru orice eventualitate consulta si un medic nutritionist care-ti va face un meniu personalizat. Bafta!

Comentati?