Povesti fosilizate

Povesti fosilizate

Nimeni nu stie absolut sigur de ce anumiti copaci secreta rasina. Oricum, cu ajutorul unor macrofotografii minunate, desi misterul ce inconjoara acest subiect nu poate fi rezolvat cu siguranta, frumusetea ei – uneori mortala – devine si mai evidenta.

Rasina este o substanta ce se scurge din mai multe tipuri de copaci. Este cunoscuta mai degraba ca o secretie decat ca o excrescenta. Acestea din urma fiind totusi reziduuri produse, desi motivele sunt inca un pic obscure, cei mai multi cercetatori cred ca este un fel de scop sau functie.

Probabil ca nu este simplu sa pui capcane insectelor, cu toate ca este o satisfactie aproape morbida sa vezi o insecta „consumata” de rasina. Imi imaginez un om de stiinta in anul 10.000 lucrand cu ADN-ul unei insecte prinse in capcana de chihlimbar. Cel mai probabil va fi mirat sa vada ceva prins in capcana timpului, perfect prezervat, exact ca in ziua in care a murit.

Rasina este un hidrocarbon, si, precum ii spune si numele, e facuta din doua elemente doar: hidrogen si carbon. Este in acelasi timp si un amestec organic de vreme ce unul din componente este carbonul. Unele hidrocarburi sunt impure pentru ca au in componenta urme sau sunt combinate cu alte substante si asa cum se poate spune si despre rasina, in acest sens este impura. Asadar, una peste alta, rasina este un amestec organic hidrocarbon impur, spus asa in cateva cuvinte.

Rasina are o multitudine de intrebuintari si este extrem de bine evaluata in toata lumea. Se foloseste pentru lacuit – un strat dur si transparent de finisare si evident motivul pentru care cuiva i-a venit ideea s-o foloseasca in acest scop cu sute de ani in urma. Poate fi folosita si ca un adeziv – probabil ca insectele prinse in capcana i-au dat ideea unuia din stramosii nostri – si este unul din ingredientele ce poate fi folosit pentru a lipi sau fixa un lucru de altul.

Si mai surprinzator, poate fi folosita in productia de parfumuri si de aromata tamaie. Poate ati auzit de Frankincense (care se traduce in romana ca si tamaie), personaj dintr-o poveste antica, nascut in urma cu circa 2.000 de ani si caruia de ziua nasterii sale i-a fost dat sa reinceapa viata ca o rasina …

Rasina este precum un puzzle iar motivul pentru care unele plante o secreta este subiect de dezbatere de multi ani. Rasina este un compus ce nu pare sa joace vreun rol in psihologia principala (cum functioneaza ceva precum un organism viu) a plantei de la care provine.

Astfel ca unii oameni de stiinta o vad ca pe un reziduu – o excrescenta mai degraba decat o secretie. Altii dimpotriva, cred ca e o secretie ce aduce multe beneficii plantei. Compusul din interiorul rasinei pare sa aiba un efect pe scara larga asupra insectelor si al ierbivorelor – unul mortal. In plus rasina poate atrage pasari si insecte ce ii pot suporta toxicitatea si in acelasi timp sa ii „incolaceasca” pe pradatorii plantei.

Rasina este de obicei un lichid vascos, vascozitatea insemnand densitate, consistenta, spre exemplu mierea este densa. V-ati dat desigur seama despre ce rasini vorbim. Acest lichid provine dintr-o clasa larga si foarte variata de hidrocarburi cunoscuta sub numele de terpene. Suficient de ciudat, plantele nu sunt singurele care o produc; exista anumite termite si unii fluturi care fac acelasi lucru.

Doar o mica parte din compozitia ei o face si lipicioasa, iar acea fractiune dizolva chiar si solidele. Componentele rasinii pot fi separate printr-un proces (de durata) cunoscut sub numele de distilare fractionata. Componentii rasinei au diferite puncte de fierbere si pot fi astfel separati la temperatura la care devin gazosi, fiind astfel colectati unul cate unul.

Unele plante produc rasini explozive. Jeffrey Pine (o varietate de pin din California) produce o rasina extrem de volatila, asta insemnand ca in anumite circumstante, are tendinta de a se vaporiza. Cand oamenii au incercat sa o distileze in secolul 19 in America, au crezut initial ca este rasina Pinului Panderosa. Un mare numar de distilerii au explodat ca rezultat al clasificarii gresite, iar eroarea a fost pusa pe seama grabei.

Motivul din spatele exploziilor a fost faptul ca rasina de Jeffrey Pine (ce continua a fi foarte periculoasa) este alcatuita in cea mai mare parte din heptan, o hidrocarbura extrem de inflamabila. Distilarea acestei rasini continua a fi foarte periculoasa si astazi insa locuitorii Californiei au reusit sa o faca destul de corect dupa exploziile pinilor din 1852.

Sunt anumite rasini care, atunci cand sunt moi se numesc oleo-rasini. Cand contin fie acid cinamic, fie benzoic, sunt cunoscute drept balsamuri sau rasini aromate si folosite traditional in optica. Rasinile sunt folosite deasemenea la vopselurile de ulei pentru a produce acel efect de stralucire.

Dintre cele mai cunoscute rasini, cei mai multi au auzit de chihlimbar – care este o rasina in forma ei fosilizata. Adesea aceasta contine in interior insecte prinse in capcana, inghetate in timp. Mai exista o rasina asemanatoare chihlimbarului, copalul african, insa acesta este diferit in primul rand pentru ca este mult mai tanar decat primul, avand sub un milion de ani vechime.

Rasina este in primul rand vizibila pe scoarta copacului sub forma de bule mici si fine. Multi dintre noi au avut un prim contact inconfortabil cu rasina. Te rezemi de un copac sau te asezi pe unul, iar cand te ridici descoperi ca ai rasina lipita pe haine. La fel ca si in cazul gumei de mestecat, mai degraba decat sa spalati hainele pentru a indeparta rasina e indicat sa le puneti in congelator si-apoi, dupa cateva ore spargeti resturile de rasina ce au ramas pe textil.

Exista cateva locuri in lume unde rasina fosilizata – chihlimbarul – poate fi gasita in cantitati impresionante. Kampinge, dn Suedia, este unul dintre ele. Din vremurile stravechi si pana astazi se crede ca aceasta are proprietati vindecatoare si adesea a fost purtata montata in inele sau ca si medalion , ori pur si simplu intr-un saculet in buzunar. Se credea ca ajuta la vindecarea reumatismului ori a durerilor de gat.

Comentati?