Ieri bizare, azi rare si valoroase

Ieri bizare, azi rare si valoroase

In acest moment a spune „masini de scris antice” suna cumva redundant. Masinile de scris ce le veti vedea sunt primele astfel de ustensile de scris aparute, inainte ca tastaturile sa devina prelungire a mainilor noastre. In secolul 19, noi si inovative – ca design – masini de scris luptau sa devina un standard, insa multe dintre ele n-au devenit altceva decat rare si valoroase artifacte.

Masini de scris vechi, cu mecanisme bizare si configuratii inconfortabile cu aspect de tastatura, insa „machiajul” lor divin este cel ce le face atat de atragatoare astazi. Fotografiile si informatiile apartin Howard Martin Collection of Early Typewriters, cea mai mare colectie de acest fel din Canada.

Cand masinile de scris erau noi, producatorii au experimentat mecanismele si machetele cele mai eficiente, sperand cu totii sa-si depaseasca – fara drept de apel – competitorii cu un produs care sa fie mai usor de folosit decat altele, insa cei mai multi au sfarsit prin a crea masini de scris care erau confuzeze ori dificil de folosit.

Unele masini de scris antice arata atat de bizar incat sunt greu de recunoscut ca masini de scris azi. Dar dupa ce producatorii au venit cu idei noi pentru aspectul lor, fiecare, in mod inevitabil, a crezut ca stilul lui va fi cel universal acceptat. Desigur, marea majoritate a acestora au fost in cele din urma respinse de piata. Insa nu toate masinile de scris au fost ridicol de ineficiente sau dificil de folosit. Aveti in clipul de mai jos cateva masini de scris, facute de Hammond Typewriter Company in secolul al 19-lea, ce sunt absolut minunate si simplu de folosit si au dat rezultate foarte bune. Poate ca par un pic opulente (pentru a fi folosite zi de zi) realizate din lemn de mahon si abanos, insa sunt niste minunate obiecte de arta astazi.

2 comentarii pe “Ieri bizare, azi rare si valoroase

Comentati?