Fatima sau inca o speranta dincolo de Lourdes*

In vara lui 2007, Biserica Catolica Italiana aducea in Bucuresti o replica a statuii Vergine di Fatima si asta avea sa aduca pe Bd. Magheru un lung sir de oameni, din care multi ortodocsi. Dupa ore de asteptare, ajungeai in fata statuii Maicii Domnului. O piele alba ca zapada, privirea ca o lumina si blandetea chipului erau de ajuns sa te introduca in stare de rugaciune, simpla, curata. In prag de Craciun, vizita mea in Fatima, din chiar locul unde sunt consemnate aparitiile Sfintei Fecioare, imi revine proaspata in minte ascultand colindele si imi este simplu sa scriu despre calatoria in Portugalia din vara acestui an.

Daca esti cazat intr-una din statiunile din sudul Portugaliei si intentionezi sa vizitezi Fatima in cadrul unei excursii de o zi, optiunile sunt limitate. Exista agentii de turism specializate, putine la numar, insa trebuie sa dai telefoane si sa insisti ca doresti sa te intorci la hotel in aceeasi zi, pentru ca, pana la urma, un agent mai istet sa gaseasca o excursie de doua zile direct la Fatima, plecand dimineata cu un autocar si intorcandu-te seara cu un altul.

In oraselul Fatima, ca o introducere in atmosfera, exista mai multe grupuri statuare ce amintesc vizitatorilor fie de pelerinii ce vin sa se inchine Maicii Domnului, fie de cei trei copii ciobanasi care au auzit-o vorbind pe Maica Domnului in 1916 si 1917. Sfinta Fecioara a fost intrebata de catre micuta Lucia, singura care o putea vedea, cine este si a raspuns: „Doamna Rozariului”. Lucia mai tarziu a devenit Maica Lucia, o carmelita daruita pana la moarte crezului sau, aflata in prezent in procesul de sanctificare (Maica Lucia traia in anul 2000 cand, ceilalti doi copii, Jacinta si Francisco, au fost beatificati).

Complexul Sanctuar de la Cova da Iria marcheaza locul unde a avut loc minunea aparitiilor Fecioarei Maria iar punctul de maxim interes este marea esplanda. Esplanada este marginita de o parte si de alta de doua privelisti izbitor de diferite. De o parte, basilica veche, neo-clasica, impodobita la exterior cu sculpturi mari, in care se afla inmormantati cei trei martori ai aparitiilor. In interiorul bisericii exista spatii amenajate (care seamana cu niste tavi mari) pe care pelerinii depun flori si „promisiuni de ceara” – dupa cum se numesc figurinele de ceara reprezentand membre sau organe umane ori copii sau adulti, care se ofera ca ofranda Divinitatii spre aflarea vindecarii partilor de trup ori de suflet aflate in suferinta.

De cealalta parte a esplanadei, se afla imensa basilica noua, denumita Centrul Pastoral Paul VI, inaugurata in 2007, austera, rece, abundand in simbolistica pacii, cu aspect interior de aula universitara.

In fata Centrului Pastoral se afla o frumoasa statuie cu Isus crucificat reprezentat intr-o maniera atat de stilizata incat aproape ca se confunda cu linia dreapta a axului vertical al crucii. Intre cele doua basilici, aproape invizibila, se afla Capela Doamnei Tristetii (sau Capela Aparitiilor), denumind-o astfel pe Fecioara Maria care s-a infatisat copiilor in anul 1917 pentru a-si transmite mesajul, an in care Portugalia si Europa intreaga se aflau in razboi.

Mesajul Sfintei Fecioare trebuie descoperit de fiecare in parte. In esenta, mesajul Fecioarei catre cei trei copii, a fost acela de a-i insarcina sa comunice profunda ei mahnire in fata necredintei si decaderii morale a oamenilor. Daca acestea nu se vor corecta, a avertizat Sfanta Fecioara, va urma o teribila pedeapsa.

Celebra statuie a Fecioarei Maria se afla in fata acestei mici capele si reprezinta o adolescenta ingenua, care te „imblanzeste” prin candoare si fragilitate si nu prin putere si impozanta.

Ridicata in anul 1917 de satenii martori ai minunii apartiilor, statuia se afla inauntrul unui paralelipiped de sticla, probabil pentru securitatea acesteia, ceea ce insa impiedica oarecum vizibilitatea catre statuie, deoarece lumina se reflecta in permanenta in acea sticla. Neajunsul este insa inlaturat de starea de spirit pe care o vezi in jur: desi intesata de turisti, zona esplanadei este marcata de linistea rugaciunilor pelerinilor veniti din toata lumea sa se inchine Fecioarei, atmosfera de piosenie sau cel putin de respect, reusind sa acapareze orice nou intrat in zona esplanadei.

Daca vrei ca impresia pe care vizita la Fatima o are asupra ta sa o transferi si celorlalti, exista souveniruri si obiecte de cult pe care le poti cumpara. Spre aducere aminte sau pentru cei dragi de acasa, poti alege statuete mai mici sau mai mari ale Fecioarei Maria de la Fatima, rozarii si poti duce aceste obiecte la Capela Aparitiilor, unde, la sfarsitul slujbei zilnice (undeva in jurul orei 15.30-16.00), un preot le va binecuvanta, intru mentinerea vie a sperantei umane de mai bine.

De linga mica mea statueta care ma priveste de pe birou, ma pregatesc acum pentru Craciun sub ochii Maicii Domnului care par sa cuprinda gindurile de la iesle pana la cruce. Un Craciun fericit iti doresc!


*) – Lourdes este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, si este situat în sud-vestul Frantei.


3 comentarii pe “Fatima sau inca o speranta dincolo de Lourdes*

  1. a.vasilache

    - Edit

    Reply

    Fraza asta nu are predicat: De cealalta parte a esplanadei, imensa basilica noua, denumita Centrul Pastoral Paul VI, inaugurata in 2007, austera, rece, abundand in simbolistica pacii, cu aspect interior de aula universitara.

    Propun: „De cealalta parte a esplanadei se afla imensa basilica noua […]”

Comentati?