Die today and live forever

O poveste fascinanta a 10 din cele mai faimoase ultime fotografii ale unor celebritati, in ultimele momente de viata. Cuvintele „ultima fotografie” inaintea mortii ei sau a lui provoaca o seama de emotii, fie in fata camerei, fie in spatele ei. Aceasta lista contine ultimele dovezi ale istoriei legate de unele din cele mai fascinante persoane. Mai sunt multi altii – si Freddie, si Amy, si Michael Jackson, si Heath Ledger, si Steve Irwin, si multi altii. Die today and live forever.

10. Wiley Post si Will Rogers / 1898-1935 1879-1935
Wiley Post a fost primul pilot ce a zburat singur in jurul lumii iar alaturi de prietenul sau cel mai bun, Will Rogers, faimos comediant, umorist si comentator social au stabilit sa zboare in jurul lumii impreuna. Fotografia cu Will Rogers (cu palarie si cravata, stand pe aripa avionului) a fost facuta pe 15 August 1935, putin inainte de decolarea lor de la Point Barrow – Alaska. In timpul decolarii unul din motoare nu a functionat cum trebuie si avionul s-a prabusit omorandu-i pe amandoi.
Interesant: Dupa moartea lor Aeroportul Barrow – Alaska a fost rebotezat Wiley Post – Will Rogers Memorial Airport.


9. John si Jackie Knill
Pe 13 Ianuarie 2005, trupurile cuplului canadian John si Jackie Knill au fost descoperite pe plaja unui complex turistic din Tailanda. Erau doua din victimele tsunamiu-lui din 26 Decembrie 2004. Saptamani mai tarziu, un tip din Seattle ce facea voluntariat, a gasit un aparat foto lovit, stricat, dar a scos cardul de memorie din aparat si l-a pastrat. Dupa ce a descarcat fotografiile in computer a descoperit fotografii ale cuplui bucurandu-se de vacanta, dar si fotografii ale valului urias ce se apropia de tarm. Cu fiecare fotografie, vedea valul apropiindu-se de mal. Ultima fotografie facuta inainte ca valul sa loveasca este la 8:30 am, pe 26 Decembrie.

Interesant: Tipul din Seattle ce a descoperit aparatul (si implicit fotografiile) i-a recunoscut pe sotii Knill pentru ca-i vazuse pe site-ul cu persoane disparute; i-a contactat pe cei doi fii ai cuplului in Vancouver si a facut apoi drumul din Seattle pana in Vancouver pentru a le da fiilor ultimele imagini cu parintii lor in viata.


8. Albert Einstein / 1879-1955
Fotografia de mai jos este dupa cum se crede ultima ce-l reprezinta pe Einstein, luata in Martie 1955. Sunt o multime de detalii legate de acesta fotografie insa sigur se stie ca era acasa la Princeton in New Jersey. O luna mai tarziu, pe 17 Aprilie 1955, Einstein a facut o hemoragie interna din cauza rupturii unui anevrism aortic ce fusese dignosticat cu putin timp mai devreme. Dus la spital si-a luat cu el ciorna unui discurs ce urma sa-l tina intr-o aparitie televizata pentru a 7-a aniversare a Statului Israel. Din pacate nu a mai apucat sa faca lucrul acesta. A murit a doua zi, la varsta de 76 de ani.

Interesant: Creierul lui Einstein a fost scos din cutia craniana la cateva secunde dupa ce a murit (fara permisiunea familiei) in speranta ca neurologia va fi capabila sa descopere ce l-a facut pe Einstein atat de inteligent. Studii stiintifice recente sugereaza ca zone ale creierului, responsabile cu vorbitul si oratoria erau mai mici, in timp ce zonele responsabile cu prelucrarea informatiilor legate de cifre si spatiu erau mult mai mari.


7. Marilyn Monroe / 1926-1962
Multi cred ca fotograful George Barris este cel ce a facut ultima fotografie celebrei Marilyn Monroe. De fapt el era fotograful Life Magazine, Allan Grant. Fotografia a fost facuta pe 7 iulie 1962, in timpul unui interviu luat la domiciliul ei. Sase fotografii au aparut in revista, inclusiv cea de mai jos. Doar o luna mai tarziu, pe 5 August 1962, LAPD a primit un apel la 4:25 am de la doctorul Hyman Engleberg declarand ca Monroe era moarta in casa ei din Brentwood, Los Angeles. Cauza oficiala a decesului ei a fost clasificata drapt „otravire acuta cu barbiturice” si a fost inregistrata ca „posibil suicid”. Multe intrebari sunt inca fara raspuns legate de circumstantele mortii ei si de momentul in care trupul sau a fost gasit.
Interesant: Life Magazine a prezentat interviul si l-a datat 3 August 1962, cu doar doua zile inainte de moartea ei.


6. Bill Biggart 1947-2001
Fotojurnalistul Bill Biggart s-a ocupat de evenimentele din 11 Septembrie 2001 si a fost ucis cand al doilea turn s-a prabusit. Patru zile mai tarziu trupul lui Biggart a fost recuperat din daramaturi iar lucrurile personale, inclusiv camera, i-au fost date sotiei sale care mai tarziu i-a dat-o unui bun prieten si coleg fotograf al lui Bill. Era convinsa ca nici o fotografie nu supravietuise pentru ca aparatul avea carcasa sparta iar locasul pentru film era fisurat. Prietenul sau a acordat mai multa atentie camerei ce supravietuise totusi de molozului si cenusei. Lentilele erau retezate dar cand a deschis camera fotografiilor a descoperit ca era intacta. Cardul continea 150 de fotografii inclusiv ultima fotografie luata la 10:28:24. Ora caderii celui de al doilea turn este 10:30.
Interesant: Cand sotia lui Biggart l-a gasit pe telefon la scurt timp dupa ce cazuse primul turn, el i-a spus sa nu se ingrijoreze si i-a dat intalnire la studioul sau in 20 de minute. „Sunt in siguranta” a asigurat-o el, „sunt cu pompierii”. A fost ultima data cand au vorbit. 20 de minute mai tarziu cel de-al doilea turn se prabusea.


5. Lady Diana / 1961-1997
Cand a inceput mult asteptata ancheta asupra mortii printesei Diana aceasta fotografie a fost prezentata drept ultima facuta inaintea accidentului. Presa s-a luat la intrecere in a o publica, chiar daca aceasta fotografie nu surprinde decat o parte din parul printesei. Din pacate si ironic, fotografii ca aceasta ajung a fi cele ce au contribuit la accidentul din cauza caruia a murit Diana.

Fotografia este o parte a fugii de la hotelul Ritz din Paris. In jurul orei 12 pe 31 August 1997, impreuna cu Henri Paul soferul hotelului (in dreapta) si bodyguard-ul lui Dodi Fayed, Trevor Reese-Jones (pe locul pasagerului fata); pe bancheta, Printesa Diana (uitandu-se in spate la paparazzi ce-i urmareau) impreuna cu Dodi Fayed. Cateva secunde mai tarziu dupa ce a fost luata aceasta poza, Mercedes-ul a intrat in pasajul Place de l’Alma cu o viteza estimata la 105 km/h. Soferul a pierdut controlul volanului, masina a deviat spre stanga inainte de a intra in coliziune cu unul din stalpii din tunel. Dodi Fayed si Henri Paul au murit pe loc. Trevor Rees-Jones era constient inca si a suferit multiple traumatisme la fata. Diana a fost grav ranita si a murit mai tarziu la spital lasandu-l pe Rees-Jones singurul supravietuitor.

Interesant: In timp ce ei zaceau grav raniti sau morti in masina puternic avariata, fotografii au continuat sa faca fotografii. Grav ranita Diana (se spune) a murmurat „Oh my God” (Oh Doamne) iar dupa ce fotografii au fost inlaturati de echipele de interventie de urgenta a mai murmurat „Leave me alone”.


4. Elvis Presley / 1935-1977
Aceasta fotografie, cunoscuta ca fiind ultima, a fost facuta pe 16 August 1977 la 12:28 am. Fotografia surprinde momentul cand se intorcea la Graceland dupa o noapte petrecuta in oras. In acea dupa-amiaza Presley a fost gasit pe gresia baii sale de catre logodnica sa, Ginger Alden. Conform investigatorilor medicali, Presley „s-a impiedicat sau s-a tarat cativa metri inainte de a muri”. Decesul a fost oficial pronuntat la 3:30 pm la Baptis Memorial Hospital.
Interesant: Elvis si-a vizitat stomatologul pe 15 August si i se prescrisese codeina pentru o coroana temporara; se sugereaza ca aceasta codeina ar fi provocat un soc anafilactic ce ar fi dus la moartea lui, pentru ca mai suferise reactii alergice la acest medicament in trecut.


3. Adolf Hitler / 1889-1945
Aceasta fotografie a lui Hitler cunoscuta a fi ultima, a fost luata cu aproape doua zile inaintea mortii sale in timp ce se afla afara din buncar evaluand ravagiile facute de un atac cu bombe. Cu Germania zacand in ruine dupa 6 ani de razboi, si pe cale de a fi infranta, Hitler a decis sa-si ia propria viata. Dar inainte de a o face, s-a casatorit cu Eva Braun si si-a scris apoi ultimul testament. In dupa-amiaza zilei urmatoare, pe 30 Aprilie 1945, Braun si Hitler intrau in living room sa-si puna capat zilelor. Mai tarziu in aceeasi dupa-amiaza, ultimii locuitori ai buncarului l-au gasit pe Hitler prabusit, cu sange imprastiat pe bratul canapelei. Eva statea langa bratul opus. Hitler s-a sinucis inghitind o capsula cu cianura dar si-a tras si un glont in cap. Eva Braun a folosit doar capsula de cianura.
Interesant: Cand Hitler si-a intrebat doctorul care este cea mai recomandata metoda de sinucidere, acesta i-a spus ca cianura e cea mai eficienta daca e combinata si cu un glont in cap.


2. Anne Frank / 1929-1945
Aceasta este cunoscuta a fi ultima fotografie a Annei Frank cu sora sa Margot in prima jumatate a anului 1942. Anne Frank (pentru cei ce nu stiu) a fost o tanara evreica, nascuta in Frankfurt pe Main, devenita cunoscuta postum, datorita publicarii jurnalului sau scris in timpul in care se ascundea impreuna cu familia sa din cauza persecutiilor impotriva evreilor. Mai tarziu in acel an, in Iulie, sora ei Margot a fost printre primii ce au primit o instiintare trimisa de Germania nazista in care i se ordona sa se relocheze intr-o tabara de munca. Anne a fost apoi avertizata de tatal sau ca familia se va ascunde. Familia Frank a fost descoperita si arestata in dimineata de 4 August 1944. Fiind arestati pentru ca se ascundeau, au fost considerati criminali si au fost trimisi intr-o tabara de pedeapsa la munca grea. In Martie 1945, un tifos epidemic s-a raspandit asupra taberei si a omorat circa 17.000 de prizonieri. Martori au declarat mai tarziu ca Margot, aflata intr-o stare extrem de proasta de sanatate, a fost ucisa de soc, iar cateva zile mai tarziu si Anne Frank a murit.
Interesant: In Aprilie 1945 la doar cateva saptamani dupa moartea Annei Frank, tabara a fost eliberata de trupele britanice.


1. Abraham Lincoln / 1809-1865
Exista cateva controverse legate de faptul ca aceasta fotografie ar fi ultima luata lui Abraham Lincoln inainte ca el sa fie asasinat. Am gasit trei fotografii diferite ce se proclama a fi, fiecare dintre ele, ultima. Totusi consesnsul general este ca fotografia de mai jos este cea din urma. A fost facuta de Henry J. Warren in timpul unei sesiuni foto, sesiune in care Warren a mai facut si unele fotografii cu scene cu multime; fotografia a fost facut pe 4 Martie, iar doua zile mai tarziu, Warren a facut aceasta fotografie in balconul Casei Albe.

La putin mai mult de o luna mai tarziu dupa aceasta fotografie, pe 14 Aprilie 1865, Lincoln s-a dus la o piesa de teatru la Ford Theater. John Wikes Booth, un cunoscut actor si un spion al Confederatiei din Maryland s-a strecurat in loja Presedintelui si a asteptat cea mai hazlie replica din piesa, sperand ca rasul spectatorilor sa acopere zgomotul unui foc de arma. Cand a inceput rasul in sala, Booth a sarit in loja si a tras un singur foc cu o arma Derriger calibru 44.

Interesant: Cum spuneam si mai sus, mai multe site-uri pretind ca detin ultima fotografie a Presedintelui Lincoln, iar ca zi a mortii sale figureaza 10 Aprilie 1865 (cu 4 zile inaintea asasinatului). Noi dovezi indica faptul ca ceea ce ei credeau ca este ultima fotografie, este de fapt modelul pentru un portret particular ce a fost facut pe 5 Februarie 1865. Astfel fotografia lui Warren a devenit ultima fotografie facuta lui Linclon in viata.


(foto: blogball.us)

Comentati?