De ce plangem

cry2De ce plangem? De ciuda, de durere, de fericire, de neputinta? Studiile efectuate de-a lungul timpului asupra subiectului „de ce plang oamenii” (si animalele nu) au produs cateva teorii. Unele spun ca este o forma de a elimina unele noxe din organism. Altele spun ca plansul este o ramasita a vremurilor cand eram copii si ne comunicam nevoile. Iar altii spun ca procesul pur si simplu ne face sa ne simtim bine. Acum a aparut o alta teorie. Plansul ca si comportament social? Ce credeti?

O noua teorie despre motivele pentru care plangem

tears5Plangem pentru ca ne face bine, sau pentru ca ne curatam astfel de toxine? Sau, asa cum spune teoria lui Oren Hasson, un plans bun este doar o cale de a atrage atentia si a castiga simpatia, acceptarea? Varsam lacrimi cand ne doare, dar ce scop are plansul in acest caz?

Un om de stiinta propune o noua teorie despre motivul pentru care plansul a evoluat. Lacrimile pot actiona ca un handicap aratand ca apararea iti este „la pamant”. „Plansul este un comportament foarte evoluat”, spune cercetatorul Oren Hasson, un biolog la Universitatea Tel Aviv din Israel. „Analizele noastre sugereaza ca prin estomparea vederii, lacrimile scad apararea dar si increderea, sunt un strigat de ajutor intr-o prezentare reciproca a atasamentului.”

cryVarsarea de lacrimi datorate emotiilor este un fapt unic, ce se intampla doar oamenilor. In trecut,cercetatorii sugerau ca plansul ajuta la eliminarea toxinelor din corp sau ca pur si simplu ne face sa ne simtim mai bine, sau ca ii ajuta pe copii sa semnalizeze probleme de sanatate. Acum Hasson arata ca atunci cand lacrimile obtureaza vederea, ele ar putea dezavantaja un comportament agresiv. Ca atare, lacrimile semnaleaza vulnerabilitate, o strategie ce poate lega pe altii aproape de tine.

crying2Hasson mai sugereaza ca folosirea lacrimilor ar putea folosi si la a cladi si intari relatii personale. De exemplu „poti arata ca esti supus unui atac, si de aici existenta unui posibil sentiment de mila de la un dusman, sau poti atrage simpatia altora, si poate asa sa castigi strategic asistenta lor” spune Hasson pentru LiveScience.

Deasemenea, impartind lacrimi cu altii, „daca poti obtine o coborare a apararii, asta inseamna ca poti interactiona, ca puteti fi prieteni ce impart aceleasi emotii,” mai spune Hasson. „Este un comportament strict uman.” „Desigur,” mai adauga el, „eficacitatea acestui comportament evoluat depinde intotdeauna de cel cu care esti cand versi lacrimile, si probabil ca nu vor fi eficiente in locuri precum locul munca unde emotiile trebuie intotdeauna ascunse.”

Acest nou concept al lui Hasson „ofera cea mai plauzibila ipoteza despre functionalitatea evoluata a lacrimilor si plansului,” spune psihologul David Buss de la Universitatea din Texas, ce a participat la acest studiu. „S-au facut tot felul de speculatii despre posibilele functionalitati ale lacrimilor, dar notiunea ca ele pot opera prin dezavantajare este extrem de originala.”

4 comentarii pe “De ce plangem

  1. Mai exista o teorie ce-i drept mai putin cunoscuta.

    „One cries because one is sad.
    One is sad because others are stupid.”

    😀

      1. 1. Nu am dat citatul corect si intreg din curtoazie pentru cine stie cine, care, nestiind de gluma pune la suflet.
        2. L-am „ajustat” din motivul de mai sus.
        3. Fiind „ajustat” nu mai avea sns sa citez sursa!
        QED!
        😀

Comentati?