Sat plutitor

Adesea numit „Viitoarea Lume a Apelor”, satul Sandu’ao este cea mai mare comunitate din China ce traieste pe apa.

Situat in provincia Fujian din China, la doar 30 kilometri de centrul orasului Ningde City, Sandu’ao este una din cele doar cateva asezari construite pe apa. Este practic un sat plutitor imens ce se auto-sustine, unde locuitorii nu trebuie sa puna piciorul pe uscat pentru a-si asigura supravietuirea. Ei isi asigura existenta pescuind si facand agricultura pe apa. Va vine sa credeti ori nu Sandu’ao are propriul serviciu plutitor postal, magazin general, statie de politie si chiar o serie de restaurante.

Dupa ce a fost devastat de bombardamente aeriene in timpul invaziei japoneze din al Doilea Razboi Mondial, Sandu’ao a trecut printr-un deceniu de reconstructie si dezvoltare iar acum este cea mai mare baza de cultivare a fructelor de mare (scoici, creveti si creveti gigant). Agricultura marina se face in zeci de mii de custi si plase de pescuit care vazute de la distanta dau o priveliste de neuitat, multi numind-o „plantatia de pe mare”.

La fel ca cele mai multe sate din China, Sandu’ao are case modeste din lemn, singura diferenta fiind aceea ca acestea sunt construite pe pontoane robuste din bambus si lemn, legate cu butoaie de plastic si piese din PVC, care asigura flotabilitatea. Deoarece in pozitia in care este plasat este complet taiat de largul marii, valurile nu le ameninta pacea iar pontoanele pur si simplu balanseaza gratios pe apele calme.

O sursa importanta de fructe de mare pentru intreaga tara, Sanu’ao devine de asemenea o atractie turistica din ce în ce mai populara pentru calatorii dornici sa experimenteze viata de zi cu zi pe apa.

Comentati?