Mirosul istoriei

Putem pastra si experimenta sunete si imagini istorice. Dar ce facem daca vrem sa stim, de exemplu, cum mirosea Manhattan-ul secolului XVIII? Datorita tehnologiei dezvoltate de industria parfumurilor, exista astazi modalitati de a pastra mirosuri, astfel incat generatiile viitoare sa poata sa le experimenteze:

Un pionier al acestei abordari – mirosul istoriei – este de Roman Kaiser, un chimist parfumier elvetian, care a dezvoltat o tehnologie numita „headspace” in anii ’70, facand posibila capturarea si analiza parfumului dat de flori sau alte obiecte. Folosind un recipient de sticla, o pompa, o dispozitiv de prelevare de probe care aduna molecule cu ajutorul unui solvent sau a unei suprafete filmate, sistemul permite chimistului sau parfumierului sa adune moleculele volatile de parfum emanat de un obiect fara a-l afecta.

Parfumieri precum Christopher Brosius din New York au folosit ideea pentru a recrea mirosuri mai putin evidente, cum ar fi mirosul unei haine vechi de blana, a une carti citite de Shakespeare. Scopul lor este unul artistic, dar aceeasi abordare ar putea servi ca inceputul unei baze de date. Imaginati-va avand o biblioteca de mirosuri specifice unui anumit moment sau loc, de la aroma dulce ciudata a unui CD ambalat intr-o cutie de plastic in amestec cu balegar de cal si de bomboane, toate specifice Faneuil Hall din Boston.

Alti istorici incearca sa recreeze mirosuri din trecut, de la o cologne folosita de Napoleon Bonaparte pana la o latrina din era vikinga. Ce miros istoric doriti sa experimentati? (Althouse)

2 comentarii pe “Mirosul istoriei

  1. 🙂 ceva din „istoria” personala (aia care conteaza!):

    – mirosul din dulapul bunicii (ceva de rufe apretate si levantica)
    – mirosul de Craciun de pe timpuri, cind portocalele se deschideau cu un anume ritual.. si parfumau toata casa…(irepetabil parfum, desi acum portocale sint peste tot…) mda, pe vremea cind bananele erau verzi si se tineau in hirtie, sa se coaca…
    – mirosul unui parfum „purtat” de un om care nu mai e, si regasit intimplator, la un coleg de serviciu, iti sageteaza inima, dar stii bine ca e cu totul si cu totul altceva…

Comentati?