Nu esti online, nu existi

Dar si daca esti, si stie toata lumea de tine, e bine? Cred ca exista limite, nuante si cu siguranta multe de comentat pe marginea acestei teme. Pe 28 Ianuarie, a fost Ziua Internationala a Confidentialitatii Datelor. Asta insa nu a adus nici reduceri la restaurant ori discounturi la bar si nici nu a fost subiectul vreunei petreceri tematice, insa in lume au fost cateva evenimente si discursuri pentru promovarea ei.

Ziua a fost promovata de The Privacy Projects, o organizatie care cerceteaza si dezbate problema intimitatii online. Atat Camera Reprezentantilor din SUA cat si Senatul au recunoscut oficial data. De asemenea, in Canada si in 27 de tari europene mai sunt doar cateva grade de recunoastere pana cand aceasta va fi trecuta in calendare.

Microsoft a marcat ziua prin publicarea unui raport despre modul in care reputatia online poate afecta perspectivele de angajare. Datele raportului arata o diferenta majora în SUA: 7% din public crede ca datele on-line-ar putea afecta cautarea unui loc de munca, în timp ce 70% din profesionistii in recrutare spun ca au respins candidati pe baza informatiilor pe care le-au gasit on-line. De asemenea, studiul a aratat ca doar 16% dintre angajatorii germani si 14% din recrutorii francezi au respins candidati pe aceasta baza, desi nu este foarte clar daca aceasta este o diferenta culturala.

Intorcandu-ne inapoi in SUA, studiul a aratat ca 75% din companii au acum o cerinta formala pentru departamentele de resurse umane: atunci cand evalueaza un candidat, sa ii verifice si prezenta in online, iar alte 4 procente dintre HR-i fac asta din proprie initiativa. Cele mai frecvente cauze de respingere a unui candidat sunt preocuparile legate de stilul de viata al unui candidat, comentarii nepotrivite scrise de candidat si fotografiile neadecvate sau videoclipurile postate pe diferitele site-uri de socializare.

La randul sau, Facebook a marcat ziua prin publicarea comentariilor a sapte experti in date si politicieni cu privire la opiniile lor despre confidentialitate. Comentariile cele mai izbitoare au venit de la Comisarul pentru Informatii al regiunii Ontario Ann Cavoukian care a spus: „dreptul nostru de a controla colectarea, folosirea si divulgarea de informatii despre noi insine este dreptul pe care se bazeaza toate celelalte libertati.”

In lumea politicii Seful Comisiei Europene pentru Informatii, Viviane Reding, a tinut un discurs remarcand: „nu ne putem astepta ca cetatenii sa aiba incredere in Europa, daca noi nu suntem seriosi in apararea dreptului la intimitate.” Ea a detaliat unele dintre activitatile comisiei in aceasta problema, inclusiv convingerea unor site-uri de retele sociale de a seta toate profilurile pentru utilizatorii de sub 18 ani ca fiind private si excluse de la motoarele de cautare, luand masuri juridice asupra Phorm (o societate care utilizeaza date de pe internet direct de la un ISP (provider de servicii de internet) pentru a oferi publicitate ultra-directionata utilizatorilor si investigheaza modul in care utilizarea de cipuri RFID (identificare prin radio frecventa) ar putea avea impact asupra vietii private.

Comentati?