Piramidele n-au fost construite asa cum credeam

Ca si copil (si cred ca si unii dintre voi ati trecut prin faza asta) am cochetat cu ideea de a deveni arheolog. Nimic nu mi se parea mai interesant decat sa descoperi orase antice, civilizatii uitate ori nestiute, iar cu putin noroc sa dai numele tau unui dinozaur gasit in timp ce incercai sa descoperi daca Neffertitti nu era de fapt reprezentanta unei civilizatii extraterestre. Am ajuns intr-o cu totul alta directie, dar ce mai conteaza?!

Mi-am pastrat insa curiozitatea nealterata, iar de curand noutati din arheologie mi-au dezvaluit ceva uluitor: noi cercetari arheologice vor schimba felul de a ne privi trecutul. Conform cercetatorilor egipteni, se pare ca Piramidele n-ar fi fost construite asa cum am crezut noi pana acum. Si nu, nu e vorba de arhitectura extraterestra.

Inca din anii ’90 arheologii lucreza intr-o zona vecina marilor piramide, iar acum se pare ca au ajuns la concluzia ca mormintele descoperite sunt ale unor muncitori ce stau in spatele celor mai inspirate constructii din lume. De secole, s-a crezut ca sclavii sunt cei pe spatele carora s-au ridicat minunatele constructii, insa expertii provoaca pe toata lumea cu mormintele datand din timpul Dinastiei a 4-a, sau anii 2575-2467 inainte de Christos. Explicatia pentru aceasta teorie sta in cateva lucruri descoperite ce includ detalii surprinzatoare. Zahi Hawass, seful Consiliului Suprem pentru Antichitati din Egipt, crede ca acolo este vorba despre muncitorii ce au lucrat pentru marile piramide. In preajma lor s-au gasit vase ce au continut odata bere si paine, corpurile nu erau mumificate, nu aveau valori, scheletele se aflau in pozitia fetala, orientate cu capul spre vest si picioarele spre est, conform credintei egiptene. Iar Hawass spune: “Aceste morminte au fost construite langa piramida regelui, ceea ce indica faptul ca acesti oameni nu erau absolut sub nici un chip sclavi. Daca ar fi fost sclavi, n-ar fi avut dreptul sa-si aiba mormintele in apropierea regelui lor.”

Barbatii ce au construit ultima minune a lumii antice au mancat carne in mod regulat, lucrau doar trei luni pe an, fiind apoi trimisi la alte munci si inlocuiti cu altii; se estimeaza ca este vorba despre aproape 10.000 de muncitori ce au lucrat pentru marile piramide, pentru hranirea carora au avut nevoie de 21 de bovine si 23 de oi zilnic, si a fost nevoie de 30 de ani pentru a se construi o singura piramida de catre o zecime din „armata” de 100.000 despre care Herodot a scris dupa ce a vizitat Egiptul in anul 450 inainte de Christos. Desi nu au fost sclavi, constructorii piramidelor au dus o viata de munca aproape silnica, scheletele lor au semne de artrita, au avut o viata scurta, iar studiile tomografice arata ca au avut o sanatate proasta, cel mai probabil din cauza muncii foarte grele.

Comentati?