Carenta de vitamina D, o epidemie silentioasa

In ultimii 30 de ani, medici (dermatologi, in special), oficiali din sanatate si experti din multe companii de produse pentru frumusete au demonizat soarele. Ne-au spus sa-l evitam, deoarece, fara protectie solara, expunerea la razele lui va dauna pielii provocand cancer. Dar aceasta simplificare denatureaza faptele. In ultimii ani, numeroase studii au demonstrat ca optimizarea nivelului vitaminei D poate ajuta de fapt la prevenirea a nu mai putin de 16 tipuri diferite de cancer, inclusiv pancreatic, pulmonar, de san, ovarian, de prostata si de colon. Iar cea mai buna cale de a optimiza nivelul de vitamina D este prin expunerea in conditii de siguranta, inteligent si limitat de protectie solara, la soare.

De sute de mii de ani, omul a trait cu soare: stramosii nostri au fost in aer liber mult mai des decat in interior. Am dezvoltat o dependenta de soare pentru sanatate si viata, astfel incat ideea ca lumina soarelui este periculoasa, nu are sens. Cum am fi putut noi evolua si supravietui ca specie, daca eram atat de vulnerabili la ceva la care oamenii au fost expusi in mod constant intreaga lor existenta? Este posibil ca trupurile noastre sa fie astfel facute incat soarele sa fie intr-adevar un dusman mortal? Nu este, in opinia mea. Ca toate fiintele vii, avem nevoie de lumina soarelui, si ne face bine pentru un motiv.

Mai mult, asa cum plantele valorifica razele soarelui, prin fotosinteza, corpurile noastre folosesc lumina soarelui pentru a ajuta pielea sa produca vitamina D de care are nevoie pentru a construi oase, a reprima inflamatiile, a sustine sistemul imunitar si a proteja impotriva cancerului (inclusiv cancerul de piele).

Medicina din vest a facut o practica din a ne spune sa ne abtinem de la lucruri care sunt rele pentru noi, atunci cand, de fapt, aceleasi lucruri – grasimi, sare si soare, de exemplu – sunt foarte bune cand sunt consumate cu intelepciune si cu moderatie. In cazul soarelui, paranoia noastra UV contribuie la o epidemie silentioasa: carenta de vitamina D. Este tacuta, deoarece cei mai multi oameni nu stiu ca sunt deficitari. Si este mortala, deoarece aceasta deficienta poate duce la cancer si o multitudine de alte boli. Dar am demonizat soarele si ne-a fost spalat creierul sa creadem ca fie si in cantitati mici, ne va afecta. Ni se spune sa ne acoperim cu o gramada de creme cu protectie solara ori de cate ori iesim la soare, care blocheaza productia de vitamina D si exacerbeaza deficienta de vitamina D, induse de viata noastra moderna, de interior.

Studiile arata ca trei din patru americani sufera de deficit de vitamina D. Un studiu publicat in 2009 in „Archives of Internal Medicine”, a constatat ca 70% din albi, 90% din hispanici si 97% din afro-americanii din Statele Unite au niveluri insuficiente de vitamina D in sange. Intr-adevar, se crede ca va fi cea mai frecventa problema medicala din lume, care afecteaza peste un miliard de oameni iar acum avem studii ce arata cat de esentiala pentru sanatate este vitamina D.

Cercetatorii americani si norvegieni au descoperit ca oamenii care traiesc la latitudini mai mari sunt mai predispusi la carenta de vitamina D si la cancer. Acum se crede ca acest lucru se datoreaza, in parte, incapacitatii organismului de a produce suficienta vitamina D care sa ajute la reglarea cresterii celulare si sa mentina cresterea de celule sub control.

Cercetari stiintifice independente au aratat ca, daca locuiti intr-un climat insorit expunerea la soare si radiatiile lui UVB vor creste productia de vitamina D si vor ajuta la scaderea riscului unei serii de debilitati si boli fatale – inclusiv multe tipuri de cancer, boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip I, scleroza multipla si depresii.

Mai nou insa, expertii sunt ingrijorati de faptul ca suntem aproape de o epidemie de carenta de vitamina D pentru o noua generatie. Studiile au aratat ca deficitul de vitamina D isi poate lasa amprenta pe un copil pentru tot restul vietii sale. Sugarii care sunt deficitari la nastere pot ramane cu deficit de vitamina D pentru mai multe luni dupa nastere, fapt ce ii poate pune in pericol sa dezvolte multe boli cronice, mult mai tarziu in viata.

Ce este vitamina D si cat de mult avem nevoie de ea?
Desi este numita vitamina, nu este de fapt chiar o vitamina. Vitamina D este o clasa prin ea insasi, comportandu-se mai mult ca un hormon. Este produsa de piele, patrunde in fluxul sanguin si apoi se duce in ficat si rinichi unde este activata ca un hormon steroid numit calcitriol. Apoi se duce la intestine, oase si alte tesuturi, alcatuind cai metabolice si expresia genelor.

Forma activa a vitaminei D poate interactiona cu aproape fiecare celula din organism direct sau indirect, tintind pana la doua mii de gene, sau aproximativ sase la suta din genomul uman. Este necesara pentru numeroase functii celulare, precum si atunci cand organismul nu are ce ii trebuie pentru a functiona optim, inregistrand un declin al sanatatii si supunand organismul unui risc de boala. Stim acum ca aproape fiecare celula si tesut din corpul nostru are receptori vitamina D, ceea ce ridica intrebarea: De ce ar fi acesti receptori acolo, daca nu au aceasta functie?

Nevoia noastra de vitamina D variaza cu varsta, greutatea corporala, procentul de grasime corporala, latitudinea, culorarea pielii, anotimp, utilizarea de blocante solare, reactii individuale la expunere la soare si sanatatea noastra generala. Ca regula generala, persoanele in varsta au nevoie de mai multa vitamina D decat persoanele mai tinere, oamenii mai mari au nevoie de mai mult decat oamenii mici, oamenii mai grasi au mai multa nevoie decat persoanele slabe, oamenii din nord au mai multa nevoie decat cei din sud de mai mult soare, mai mult iarna decat vara, soare-fobicii au nevoie de mai mult soare decat cei ce-l adora, iar oamenii bolnavi pot avea nevoie de mai mult decat cei sanatosi. Cel mai bun mod de a determina daca sunteti sau nu in deficit de vitamina D este prin efectuarea analizelor si masura nivelului ei in sange.

Am un respect sanatos pentru soare. Acesta este un medicament puternic, cu efecte secundare potential periculoase asupra pielii. Tratati-l asa cum faceti cu medicamentele, folosind cea mai mica doza necesara, dar nu-l evitati complet. Niciodata nu adormiti la soare fara protectie (si nici chiar cu ea)!

Intotdeauna evitati arsurile solare. Arsura, si nu expunerea la soare este cea care cauzeaza probleme. Arsurile solare repetate, in special la copii, au fost legate de melanoame. Nu exista dovezi stiintifice credibile conform carora expunerea regulata la soare ar provoaca melanom sau alte tipuri de cancer de piele. Pregatiti-va pielea si construiti-i treptat toleranta. Incepeti de primavara, sau dimineata devreme, inainte ca soarele sa fie cel mai puternic.

Faceti sedinte de 15-30 de minute de expunere la soare neprotejat de 2-4 ori pe saptamana. Fiecare dintre noi are nevoi diferite de expunere la soare neprotejat pentru a mentine niveluri adecvate de vitamina D. In functie de varsta, tipul de ten, zona unde locuiti si momentul zilei nevoile vor varia. Mai departe de ecuator, mai mare nevoia de expunere la soare pentru a genera vitamina D.

Expuneri frecvente, scurte, s-au dovedit a fi mult mai eficiente si mai sigure decat cele intermitente si lungi. Retineti ca nu puteti genera vitamina D stand in spatele unui geam, pentru ca razele UVB necesare pentru productia de vitamina D sunt absorbite de sticla.

Daca aveti de gand sa stati in soare pentru perioade mai lungi, purtati o palarie pentru a va proteja fata si imbracaminte de culoare deschisa care blocheaza soarele si va tine racoare. Cand aplicati protectie solara, utilizati una cu mai putine substante chimice. Verificati care sunt produsele cu protectie solara mai sigura.

Ajutati-va organismul consumand o multime de legume si fructe, cum ar fi afinele, zmeura, fructele de padure si rodiile, completand alimentatia cu ulei si diferite tipuri de peste. Insa nu va bazati numai pe produse alimentare pentru nevoia de vitamina D. Este aproape imposibil sa-ti iei doza necesara doar din alimente. Pestele gras salbatic (nu cel de crescatorie), cum ar fi somonul si macroul sunt cele mai bune surse alimentare, insa va trebui sa mancati cantitati uriase in fiecare zi pentru a obtine cantitatea pe care o cere organismul vostru.

Desi laptele si sucul de portocale nu contin vitamina D, va trebui sa beti cel putin 10 pahare pe fiecare zi, iar eu nu va recomand sa faceti asta. Luati suplimente de Vitamina D3, daca este necesar. Desi recomand plaja moderata, vitamina D ofera aceleasi beneficii ca si soarele. Dar, daca sunt luate in doze prea mari, pot crea neplaceri.

Desi plaja iresponsabila este in mod incontestabil daunatoare si masurile de precautie trebuie luate, regulat, moderat, expunerea neprotejata la soare este esentiala pentru o sanatate buna. Este gratuita, usor de obtinut si buna pentru noi toti atunci cand este folosita inteligent. Aceasta este singura modalitate de a genera vitamina D in organism, care stim acum, este o componenta esentiala pentru optimizarea sanatatii si prevenirea bolilor.

Un comentariu pe “Carenta de vitamina D, o epidemie silentioasa

  1. Bun articolul. Prefer sa stau la soare pina in 8:30-9 dimineata si dupa 6:30-7 seara. In timpul iernii iau D3. O analiza simpla poate arata deficienta de D3.
    La mine, nici o zi fara D3 si B12:)

Comentati?