Pedalat pentru o masa gratis

Crown Plaza Hotel din Copenhagen, Danemarca, ofera o masa gratuita oricarui oaspete ce este in stare sa produca electricitate pentru hotel pe o bicicleta de exercitii atasata unui generator. Oaspetii trebuie sa produca cel putin 10 watti de electricitate – cam vreo 15 minute de pedalat pentru cineva care se afla intr-o forma buna fizica. Li se va da apoi un voucher de masa de 26 de euro.

Oficialii Crowne Plaza Hotel spun ca ideea este sa-i tina in forma pe oaspeti iar hotelul sa-si micsoreze carbon footprint (amprenta de carbon), intr-o traducere absolut informala fiecarui kilowatt de energie electrica ii corespunde o anumita cantitate de emisii de dioxid de carbon rezultata din provenienta energiei electrice folosite: daca are o componenta nucleara, hidro ori eoliana nu este cazul, dar daca energia vine din folosirea carbunelui ori a pacurei atunci vorbim emisii importante de dioxid de carbon.

Hotel deja produce energie regenerabila cu panourile solare de pe fatada sa.

„Multi dintre oaspetii nostri sunt oameni de afaceri carora le place sa mearga la gimnastica. Poate ca vor fi si altii care vor pedala doar ca sa obtina voucherul, dar nu cred totusi ca oamenii vor abuza de acesta initiativa doar pentru o masa gratis” a declarat purtatorul de cuvant.

Bicicletele au iPhone-uri atasate manerelor ce masoara cata energie este generata pentru hotel. Planul, primul de acest fel, lansat pe 19 Aprilie va dura un an de zile si este destinat doar oaspetilor hotelului.

Copenhaga are o veche traditie ciclista, 36% din localnici folosind bicicleta pentru a se duce la serviciu zi de zi, una din cele mai inalte rate din lume, conform website-ului visitcopenhagen.dk

„Deoarece Copenhaga este puternic asociata cu ciclismul, am simtit ca bicicleta va fi tocmai buna ca simbol pentru profilul verde al hotelului” adauga purtatorul de cuvant. Website-ul american dedicat mediului treehugger.com a votat recent Copenhaga Cel mai bun oras pentru ciclism.

Daca va avea succes, programul va fi extins tuturor hotelurilor Crowne Plaza din UK, declara pentru BBC News oficialii hotelului.

Comentati?