Lista cu fructele si legumele bogate in … pesticide

O noua lista a primelor 12 cele mai pline de pesticide fructe si legume:

Fructele si legumele sunt parti esentiale intr-o dieta sanatoasa, dar multe dintre ele contin reziduuri de pesticide. Si nu toate pesticidele ce sunt folosite sa ucida ganganiile, viermii sau ciupercile se spala sub jetul de apa de la robinetul de acasa. Testele guvernului american arata care fructe si legume, cumparate pentru a fi preparate acasa, au inca reziduuri de pesticide. Puteti reduce expunerea la pesticide pana la 80% daca evitati cele mai contaminate dintre acestea, gasite in piete ori supermarketuri.

Insa pentru a face asta aveti nevoie de ultimele informatii din lista de alimente a Grupului de lucru „Dirty Dozen” ce sunt cel mai probabil suspecte sa aiba continut bogat de pesticide. Din 1995, organizatia a adunat informatii guvernamentale si a identificat ce tip de produse au cele mai multe chimicale. In cazul tarii noastre nu exista asemenea studii si nici la fel de multa transparenta, singurul lucru ce ne-ar putea linisti fiind faptul ca, pentru ca sunt multe si scumpe, avem toate sansele ca macar fructele si legumele din productie interna sa fie incomparabil mai curate decat cele ale americanilor.

In acest an, telina are locul intai iar afinele si spanacul apar si ele pe lista, inlocuind salata si perele. Desigur ca cel mai bun mod de a evita alimentele cu reziduuri de pesticide este sa cumparam produse organice, regulile USDA interzicand folosirea pesticidelor pe orice cultura ce detine o eticheta de produs organic certificat.

Haideti sa aruncam o privire pe Dirty Dozen 2010:

1. Telina
Neavand un strat protector, ceea ce face aproape imposibil sa spalam chimicalele ce sunt folosite (64 numarate de specialisti!). Cumparati telina organica, sau folositi alternative precum brocoli, ridichii si ceapa.

2. Piersici
Multiple pesticide (62 numarate) sunt cu regularitate aplicate acestor fructe cu coaja atat de delicata in livezile conventionale. Nu putem gasi organice? Alternative mai sigure sunt pepenii, mandarinele, portocalele si grapefruit-ul.

3. Capsune
Daca poftiti la ele, mai ales in afara sezonului, este clar ca sunt importate din tari ce au reglementari la folosirea pesticidelor mult mai permisive. 59 de pesticide au fost detectate in reziduuri. Daca nu aveti acces la unele organice aveti ca alternative mai sigure kiwi sau ananas.

4. Mere
Ca si piersicile, merele cresc in mod normal cu otrvuri care sa ucida varietatea de daunatori, de la ciuperci si pana la insecte. Teste au descoperit 42 de pesticide diferite ca si reziduuri in mere. Spalandu-le si cojindu-le nu eliminam complet reziduurile de chimicale, asa ca este mai sigur sa le cumparati pe cele organice. Decojind unele din fructe si legume se elimina si mare parte din nutrienti. Daca nu reusiti sa gasiti mere organice, cele mai sigure alternative sunt pepenii, bananele si mandarinele.

5. Coacaze
Nou venite pe lista Dirty Dozen 2010, coacazele sunt tratate cu 52 de pesticide, facandu-le unele din cele mai murdare fructe de padure de pe piata.

6. Nectarine
Cu 33 de tipuri diferite de pesticide la activ nectarinele au urcat pe acest loc, alaturi de mere si piersici alcatuind tripleta cea mai murdara a fructelor crecute in copac. Daca nu aveti acces la nectarine organice sau nu sunteti siguri de cat de curate sunt consumati alternativele mai sigure ca pepenii, papaya si mango.

7. Ardei gras
Ardeii au coaja subtire ce nu ofera o bariera prea sigura pesticidelor. Sunt adesea stropiti cu insecticide. Testele au dezvaluit ca 49 de diferite pesticide au „magaiat” dulcii ardei grasi. Alternative mai sigure sunt mazarea, broccoli-ul si varza.

8. Spanac
Nou pe lista din 2010, spanacul este impletit cu 48 de diferite pesticide facandu-l astfel una din cele mai contaminate vegetale cu frunze verzi.

9. Gulii
Traditional, gulia este cunoscuta drept o leguma tare, dura, ce rareori sufera de boli sau este putin atacata de daunatori, insa a fost depistata cu un nivel crescut de reziduuri de pesticide cand a fost testata in acest an. Alternative mai sigure sunt varza, asparagusul si brocoliul.

10. Cirese
Chiar si ciresele crescute local nu sunt neaparat sigure. De fapt, intr-un studiu facut recent, ciresele din SUA au fost descoperite a avea de trei ori mai multe pesticide decat cele importate. Testele guvernamentale au descoperit 42 de pesticide diferite. Alternativele mai sigure sunt zmeura si afinele.

11. Cartofi
Cea mai populara leguma din America reapare pe lista Dirty Dozen 2010, dupa un an de disparitie cu urmele a 37 de pesticide diferite. Legume alternative mai curate?! Vinetele, varza si ciupercile de pamant.

12. Struguri
Strugurii importati prezinta un risc mult mai mare de contaminare decat cei cultivati pe plan intern. Numai strugurii importati isi fac simtita prezenta pe lista Dirty Dozen 2010. Podgoriile sunt pulverizate cu diferite pesticide in diferite perioade de crestere si nici o cantitate de apa sau curatarea pielitei boabelor nu vor elimina contaminarea pentru ca pielita strugurilor este subtire. Va amintiti, vinul este facut din struguri, iar testele incheiate recent au descoperit 34 de pesticide diferite. Alternative mai sigure sunt kiwi-ul si zmeura.

Cele mai curate fructe si legume sunt: ceapa, avocado, porumbul dulce, ananas, mango, asparagus, kiwi, varza, vinete, papaya, pepene, brocoli, rosii, cartofi dulci.

Comentati?