Cea mai lunga eclipsa din ultima mie de ani

Cea mai lunga eclipsa din ultimii 1.000 de ani a transformat Soarele intr-un inel arzand in flacari

Milioane de oameni au fost martorii unui eveniment extrem de rar: cea mai lunga eclipsa de soare din ultima mie de ani. Urmatorul spectacol similar ca lungime va avea loc pe 23 Decembrie 3043. Sa ne vedem sanatosi atunci!

Spre deosebire de eclipsele totale ce blocheaza soarele in intregime, eclipsa ce a avut loc pe 15 Ianuarie a fost una circulara insemnand ca Luna a acoperit cea mai mare parte a mijlocului soarelui, dar nu si marginile, facandu-l sa arate precum o banda circulara de lumina. Acest gen de eclipse ce sunt considerate de mult mai mica importanta pentru astronomi decat eclipsele totale, apar cam de 66 de ori intr-un secol si pot fi vazute doar de cei ce se afla in calea ei. In cazul de fata latimea suprafetei benzii pe care s-a deplasat a fost de 190 de mile si a traversat jumatate de glob.

Dar de ce un inel de foc? La o eclipsa totala de Soare, Luna este mai aproape de pamant si din aceasta cauza apare mai mare, blocand lumina Soarelui. In cazul eclipsei circulare, Luna este in partea indepartata a orbitei sale ovale, astfel ca pare mai mica vazuta de pe Pamant si incapabila sa acopere in totalitate Soarele. Asa rezulta inelul spectaculos din jurul ei, numit „inel de foc”.

Calea eclipsei a inceput din Africa inainte de a traversa Oceanul Indian, unde a atins si apogeul. Si-a continuat apoi drumul spre Asia, unde a putut fi vazuta in Maldive, sudul Indiei, parti din Sri Lanka, Myanmar si China. Varful fenomenului a fost la ora 7:06 am (GMT) si a durat 11 minute si 8 secunde.

Astronomii spun ca cel mai bun loc de unde s-a vazut in toata splendoarea ei a fost Island of Male din Maldive, desi neobisnuitul efect de inel a fost deasemenea vazut si in apropiere in Africa Centrala, sudul Indiei, nordul Sri Lanka si partial in Myanmar si China. Cei ce au privit cerul in Africa, Orientul Mijlociu si Europa de Est au vazut doar o eclipsa partiala.

In India eclipsa a oferit un bun augur festivalului Kumbh Mela la care mii de oameni au intrat in Gange cu credinta ca apele fluviului ii va spala de toate pacatele. „O baie sfanta in timpul eclipsei este un act extrem de pios. Este de foarte bun augur, fructuos si poti obtine mantuirea” spune preotul Hindu Babu Ram Sashtri de pe malul raului Gange.

Astronomii spun ca eclipsa a inceput la 5.14am (GMT) in Republica Centrafricana si a luat sfarsit complet la 10am (GMT). „Multi astronomi amatori si-au luat vacanta sau liber de la locurile de munca si au cheltuit o groaza de bani sa calatoreasca pentru a vedea acest fenomen” spune Lin Qing, Seful Statiei Sheshan a Observatorului din Shanghai China. „Vom calatori de-a lungul Chinei pur si simplu pentru a fi martorii acestui fenomen astronomic magnific” a adaugat ea.

Eclipsa, prima de felul ei ce a traversat Sri Lanka din 1955, a trimis pasarile marine de-a lungul capitalei Colombo in cautarea unui loc de dormit peste noapte, la scurt timp dupa pranz. Un pelican a survolat orasul pana aproape de varful maxim al eclipsei. Conform website-urilor cu profil astronomic, ultima eclipsa circulara a avut loc in urma cu un an pe 26 Ianuarie 2009, iar urmatoarea va avea loc pe 20 Mai 2012.
(fotografiile apartin Daily Mail – editia online)

Comentati?