Evaluare la 375£, vanzare la 228.000£

vase1

Vaza rara chinezeasca evaluata din greseala la doar £375 a fost vanduta la licitatie, la Casa de Licitatii Byrne, in Saltney, Flintshire, nordul Tarii Galilor cu suma record de 228.000£.

Proprietara micutei vaze spune ca aceasta se afla in familia sa de generatii si nimeni nu a crezut ca are vreo valoare. Dar femeia anonima din Chester se gandeste acum la un Craciun special dupa ce a iesit la iveala faptul ca micuta vaza de bronz aurit cloisonné a fost creata in Orasul Interzis in secolul 18 pe timpul Imperiului Chinez, dar la peste un secol dupa ce dinastia Ming s-a sfarsit.

Angajatul casei de licitatii povesteste despre modul in care micuta bijuterie a ajuns la casa lor de licitatii. Un dealer din sudul Angliei si-a exprimat interesul, insa pentru ca era atat de nerabdator si a fost atat de insistent incat proprietara s-a indoit ca face cel mai bun lucru pentru ea, astfel incat a decis ca, desi banii oferiti de acesta ii erau necesari la acel moment, sa incerce sa o vanda in alta parte, avand astfel o a doua opinie. Si astfel, evaluata de dealer la £375 aceasta a reusit sa bata recordurile de vanzare la licitatie ale casei respective cand ciocanul s-a oprit la £228,000.

„In ziua licitatiei existau licitatori interesati din China, Taiwan si Hong Kong pe langa alti 14 licitatori la telefon din Noua Zeelanda, Belgia, Paris si Londra.

„Cand am vorbit cu ea in urma cu doua zile, dupa vanzare, mi-a spus ca inca n-a luat-o valul si ca este hotarata sa-si pastreze piciorele cat mai pe pamant desi cu siguranta va avea un brad mai mare anul acesta.

Vaza a fost evident un obiect de o anume importanta si am hotarat sa facem toate cercetarile necesare, iar catalogul nostru reflecta asta, dar cand catalogul a fost disponibil pe internet, am fost asaltati de cereri. „Cu acel capital de interes de pre-vanzare am stiut ca vaza se va vinde bine, dar pretul atins a fost pur si simplu ametitor. In final a fost achizitionata de un dealer londonez pentru un client colectionar”.

vase2

Oamenii de stiinta au doua teorii legate de acest obiect, ce este cunoscut drept un „He Jingbei” sau o cupa nuptiala sau asa-numita vaza „Campion”. In timpul Dinastiei Ming (1368-1644) astfel de cupe erau folosite la ritualul vinului inainte de ceremonia de cununie. Cei doi cilindri erau umpluti cu vin spre a fi bauti de mire si mireasa ca parte a ritualului casatoriei. Alternativ, „Campion” este un joc de cuvinte intre ying (soim) pe care-l vedeti deasupra unui xiong (urs), cele doua creaturi, sau variatii mitice ale celor doua, lipind vazele impreuna si formand cuvantul yingxiong – campion.

Comentati?