Cea mai mica orhidee din lume

orchid

Orhideea de culoare crem ce are doar 2,1 mm transversal iar petalele ei sunt atat de subtiri incat sunt transparente. Botanistii ce au descoperit noua floare in Ecuador trebuie sa fie iertati pentru ca au ratat-o pana acum. Este atat de mica!

Ea apartine genului Platystele, ce este alcatuit in principal din plante miniaturale. Omul de stiinta american Lou Jost a gasit micuta floare din intamplare printre radacinile unei plante mai mari pe care el o colectase din rezervatia Cerro Candelaria din estul Anzilor.

El spune: „Am vazut ca in jos printre radacini era o planta mica ce am realizat ca este mai interesanta decat orhideea cea mare, cea obisnuita. Privind floarea este adesea cel mai bun mod de a identifica carei specii de orhidee ai in mana, si va pot spune daca este vorba despre o specie cunoscuta sau necunoscuta.”

Acesta este a 60-a orhidee pe care Dr.Jost a descoperit-o in ultimul deceniu. El lucreaza pentru Fundatia EcoMinga din Ecuador, ce a creat parteneriatul de rezerva cu World Land Trust din Marea Britanie. „Este un sentiment extraordinar sa gasesti o noua specie. Oamenii cred ca totul a fost deja descoperit, dar mai sunt multe inca.” Peste 1.000 de specii de orhidee au fost descoperite in America de Sud in ultimii 100 de ani datorita calitatii drumurilor noi ce au deschis multe regiuni indepartate.

Dr.Jost a gasit cel mai incitant grup de 28 de tipuri de orhidee apartinand genului Teagueia genus intr-o zona muntoasa langa Banos, Ecuador. Grupul se credea ca are in componenta doar 6 specii.

Comentati?