Unde e cel mai bine sa traiesti?

undpOrganizatia Natiunilor Unite intocmeste anual un raport privind indicele dezvoltarii umane; cel de anul acesta, dat publicitatii in urma cu cateva zile declara Norvegia drept cea mai buna tara in care sa traiesti. Lista contine 182 de tari si se bazeaza pe statisticile anului 2007 cu privire la speranta de viata, alfabetizare, inscriere la scoala, produs intern brut si alte criterii.

Topul primelor 10 tari cuprinde: Norvegia, Australia, Islanda, Canada, Irlanda, Olanda, Suedia, Franta, Elvetia si Japonia. Statele Unite ocupa locul 13, in coborare cu un loc fata de anul precedent. China are o ascensiune importanta, urcand sapte pozitii pana pe locul 92, in timp ce pe ultimele doua locuri sunt Afganistan si Niger. Romania se afla pe locul 63, dar este depasita de Bulgaria ce se afla pe pozitia 61, Ungaria pe 43, Polonia pe 41, Mexic pe pozitia 53. Pentru o analiza mai ampla a informatiilor ce ne aduc pe acest loc accesati site-ul UNDP http://hdr.undp.org/en/statistics/#

Asadar, Norvegia ia locul intai. China care castiga sapte locuri datorita imbunatatirii conditiilor de educatie, a nivelului veniturilor precum si a sperantei de viata, ajunge pe locul 92. Columbia si Peru au crescut cinci locuri pana pe 77 si 78, in timp ce Franta – ce nu a facut parte din top 10 anul trecut – se intoarce in elita ocupand locul 8.

UNDP spune ca indicele subliniaza gravele discrepante intre tarile sarace si cele bogate. Un copil nascut in Niger are o speranta de viata de 50 de ani, ce este cu 30 de ani mai putin decat un copil nascut in Norvegia. Pentru fiecare dolar castigat de un locuitor al Nigerului, in Norvegia sunt castigati 85.

Indexul de anul acesta s-a bazat pe informatiile anului 2007 si nu ia in calcul impactul crizei economice globale. “multe tari au cunoscut scaderi in ultimii zeci de ani din cauza scaderii activitatii economice, a conflictelor legate de situatii de criza, a HIV-ului si maladiei SIDA” spune autorul raportului Jeni Klugman. “Si asta a fost chiar inainte de impactul actualei crize financiare globale”.

Afganistan, care s-a intors in lista pentru prima dată din 1996, este singura ţară asiatica printre ultimele zece in care mai sunt Sierra Leone pe locul 180, chiar sub Republica Centrafricană.

Comentati?