De-atunci, NIMIC nu mai e la fel

early evening over manhattanCand teroristii au pus la pamant turnurile gemene World Trade Center, intr-o zi senina de Septembrie 2001, oroarea s-a contopit cu neputinta si furia. Nimeni din cei ce au vazut turnurile prabusindu-se nu va uita vreodata imaginea aceea. Dar pe masura ce trece timpul, locul turnurilor, fara ele, devine tot mai mult un memento al atacului neinchipuit de salbatic si a pierderii celor aproape 3.000 de vieti. Au trecut 8 ani si cei ce au facut asta nu au fost inca pedepsiti. Au aparut tot felul de teorii, insa nu despre ele as vrea sa vorbesc, ci despre ce a fost inainte de turnuri si cum s-au ridicat ele, si chiar un pic dupa atacuri … Dar nu cu atat de multe vorbe, ci doar prin fotografii, stiti si voi … mai mult decat o mie de cuvinte … Iar aceste fotografii apartin Spencer Platt/Getty Images.

a 11 sept

calling for 10 more rescue workers

Inainte de turnuri
Aceasta zona, cunoscuta ca Radio Row pentru numarul mare de magazine cu radio si electronice, a fost rasa in 1966 pentru a face loc dezvoltarii proiectului World Trade Center.

before the towers

Curat si gata de constructie
Cu cladirile daramate si curatate, locul era gata de a primi noua constructie. Pentru oricine a vazut cum arata zona turnurilor in ultimii ani, aceasta fotografie este inspaimantator de asemenatoare cu felul in care arata zona astazi.

clear

Constructia
Ideea proiectului World Trade Center in New York dateaza din 1946, dar din diferite motive, politice sau altele, programarea efectiva a lucrarilor nu a inceput decat in anii ’60. Pana in 1967, Autoritatea Portuara (responsabila pentru construirea turnurilor) a acordat contracte de $74 milioane, si curand a inceput constructia.

construction

Urcand cat mai sus
O vedere de pe acoperisul World Trade Center in 1971.

climbing

In constructie
O alta vedere a turnurilor in drumul lor spre ceruri.

construction 2

Zgariind norii
Ceremoniile de inaugurare ale turnurilor de Nord si respectiv de Sud au avut loc la date diferite pentru fiecare turn in 1970 si 1971. La vremea la care au fost amandoua terminate, costurile totale ale constructiei acestui proiect se umflasera la 900 de milioane de dolari.

sky scraper

Manhattan – vazut dinspre sud
Turnurile aproape terminate se uita spre casa.

74430910

Linia orizontului, cu turnuri
O fotografie a portului din New York pe o zi cetoasa.

foggy day

Ferestrele spre lume
Turnul din nord al World Trade Center detine un restaurant ce se numea chiar „Windows on the World” la etajele 106 si 107. Deschis in 1976, probabil ca privelistea vazuta a fost similara cu cea din aceasta fotografie. In 2000 a fost cel mai profitabil restaurant din America, cu venituri de $37 milioane.

windows on the world

Tribut in Lumina
Tributul in Lumina langa locatia World Trade Center asa cum se vedea din Empire State Building pe 11 Septembrie 2006. In fiecare an, de la atacuri, orasul a comemorat turnurile si pe cei ce au pierit in ele si in jurul lor prin doua reflectoare stralucitoare puternice, coloane gemene de lumina in cerul noptii.

tribute in light

Dupa atac
Zile si nopti dupa atac, new-york-ezii aliniati de-o parte si de alta a strazilor ce duceau spre si de la Ground Zero, i-au asteptat pe toti cei ce au participat la operatiunile de salvare sa stie ce au simtit in legatura cu ei si cu sacrificiul lor.

thank you

aftermath

Iar astazi …

a 11 septembrie 2009

reflecting pool

Comentati?