Ne face barfa mai putin egoisti?
Ne face barfa mai putin egoisti? In fiecare situatie oamenii actioneaza egoist intr-o oarecare masura. Majoritatea pastreaza mai mult decat…
Cea mai veche bautura
Dovezi arheologice sugereaza ca cea mai veche bautura intentionat fermentata, adica BEREA, a fost facuta muuuult inapoi in timp, in…
Patinajul, o batranica frumoasa
Am urmarit zilele acestea cea mai frumoasa proba a olimpiadei: patinajul artistic; dupa umila mea parere, poate cea mai apropiata de arta manifestare sportiva. Inainte de lama de metal patinele aratau precum cele din fotografie. Inventate in 1823. Si da. Pe astea as fi putut patina chiar si eu 😀
Ursul, cartita, tot una!
Ieri a fost Ziua Ursului. Noi cu ursul, americanii cu haioasa cartita. Nu m-am edificat pana la urma cat de repede va veni primavara dar imi place ca avem lucruri comune: vizuina, vazutul umbrei, blanosi amandoi
Biblioteca publica
Biblioteca publica In interiorul Bibliotecii Chetham din Manchester, Anglia. Spitalul Chetham, ce cuprinde biblioteca si scoala de muzica, a fost…
Cum il chema pe Picasso?
Ati spune ca am luat-o razna, dar veti vedea ca nu-i asa. Numele intreg al celebrului pictor Pablo Picasso a fost unul extrem de lung si dificil de tinut minte: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Asa ca se ia doar primul si ultimul din lungul sir si gata!
Houdini n-a fost mereu Houdini
Numele real al lui Houdini – figura legendara a magiei – a fost de fapt Erik Weisz. Cand familia sa a emigrat in America au schimbat un pic scrierea, transformandu-l in Ehrich Weiss, ducand spre un „Ehrie” iar mai tarziu Harry. El si-a ales „Houdini” ca si nume profesional dupa magicianul francez Jean Eugène Robert-Houdin. A adaugat un „i” pentru ca un prieten de-al sau, Jack Hayman, i-a spus ca adaugand un i numele ii va suna mai frantuzeste, incorect argumentat insa asa a ajuns la cunoscutul Houdini.
Reversul … lunii
Luna are intotdeauna aceeasi parte indreptata spre Pamant. Acest lucru nu este intamplator dar nici nu a fost intotdeauna la fel. La inceputurile Lunii, viteza ei de rotatie era foarte diferita fata de cea de acum. De-a lungul timpului, campul gravitational al Pamantului a incetinit treptat rotatia Lunii, pana cand perioada orbitala si viteza de rotatie s-au stabilizat. Acest efect nu este unic pentru luna noastra, ci este comun multora dintre lunile ce orbiteaza diverse planete din sistemul nostru solar.
Mahmureala
Mahmureala – hangover-ul din engleza – era un termen comun pentru secolul 19 pentru a defini „afacerile neincheiate”. La inceputul…
Nimic magic
Harry Houdini a murit in Detroit, Michigan de Halloween in 1926. Contrar credintei populare, nu a murit in timpul exercitarii ocupatiei sale de baza, ci din cauze lipsite de orice fel de magie: ruptura de apendice. Houdini suferea de cateva zile de dureri cauzate de inflamarea apendicelui cand J.Gordon Whitehead a decis sa-i apese si abdomenul ce mai avea putin si exploda, asa cum se plangea Houdini.