Lectie de viata

Lectie de viata

Un batranel impovarat de ani s-a dus sa locuiasca impreuna cu fiul si nora lui; ei aveau un baietel de 4 ani. Mainile batranului tremurau tot timpul, ochii ii erau incetosati, iar pasii impleticiti. Intreaga familie manca impreuna la masa, insa mainile nesigure ale batranului si vederea lui tot mai slabita il puneau mereu in incurcatura – boabele de mazare i se rostogoleau din lingura pe covor, cand intindea mana dupa cana cu lapte jumatate din lapte se varsa pe fata de masa. Fiul si nora se simteau tot mai iritati de neajutorarea lui. Pana-ntr-o zi cand…

„Trebuie sa facem ceva cu tata, a spus fiul. M-am saturat sa tot vad lapte varsat pe masa, sa tot calc pe boabe de mazare si sa tot aud cum plescaie si troscaie in farfurie!” Asa ca fiul si sotia au pus o masuta in coltul camerei, dupa usa. Acolo batranul manca singur in timp ce intreaga familie se bucura in jurul mesei. Si pentru ca reusise sa sparga vreo 2-3 farfurii, i-au cumparat un blid de lemn.

Uneori, cand se uitau in directia batranului, puteau sa vada o lacrima stinghera in ochii lui slabiti si tristi. Singur, dupa usa, el isi manca bucatica de paine inmuiata in lapte. Cu toate acestea, singurele cuvinte pe care fiul si nora le aveau pentru el erau de mustrare cand ii cadea furculita pe covor sau cand se mai varsa din lapte pe masa. Baietelul se uita cand la bunic, cand la mamica si la taticu’ lui, fara sa spuna vreun cuvant …

Apoi, intr-o seara, chiar inainte de cina, tatal a observat ca baietelul mestereste ceva pe covor. S-a apropiat si a vazut ca incearca sa ciopleasca o bucata de lemn.

„Ce faci tu acolo”, l-a intrebat tatal duios.
Baietelul si-a ridicat ochii mari spre tatal sau si i-a raspuns la fel de duios: „Ooh, am treaba, vreau sa fac un blid de lemn din care sa mananci tu si mami cind am cresc eu mare …” a zambit si s-a intors la „treaba” lui.

De data aceasta a fost randul parintilor sa ramana fara cuvinte. O liniste apasatoare s-a asternut in camera. Si lacrimi mari si curate au inceput sa li se rostogoleasca peste obraji.

Nici un cuvant, deplina tacere, dar amandoi stiau prea bine ce au de facut. In seara aceea, fiul si-a luat tatal de mana si l-a condus cu grija la masa mare din centrul camerei. Batranul urma sa manance la masa impreuna cu intreaga familie – in seara aceea si in fiecare seara de-atunci inainte, pana la sfarsitul zilelor lui. Si, dintr-un motiv sau altul, nici fiul si nici nora nu mai pareau sa fie deranjati daca se varsa lapte pe fata de masa sau daca mai cadea cate-o furculita pe covor.

Copiii sunt niste radare extrem de sensibile. Ochii lor nu lasa nimic neobservat, urechile lor sunt intotdeauna pe receptie, iar mintea lor prelucreaza neobosita mesajele pe care le receptioneaza.

dupa o povestire de Lev Tolstoi

Un comentariu pe “Lectie de viata

Comentati?