Putin rai aici, pe pamant

img_1976Putin rai aici, pe pamant

11 Mai 2008. Wilfred Langmaid de la The Daily Gleaner din Fredericton scria:
„Era cel mai putin probabil scenariu. Artistul Sony BMG Leonard Cohen nu mai cantase intr-un turneu de mai bine de 15 ani, si avea aproape 74 de ani. A anuntat un turneu mondial in Martie si asta a atras atentia intregii lumi. Vestea ca turneul va incepe cu orasele mici si ca primul va fi Fredericton a fost un mic miracol. Biletele s-au vandut imediat. (photo: http://www.leonardcohen.com)

Cei mai multi nu se asteptau la prea multe in prima noapte, multi pariau pe un show relativ scurt, altii credeau ca va fi mai degraba un spectacol slab. Toti acesti oameni aveau sa se insele. Doar fanii constanti, indragostitii de Leonard stiau insa ca vor vedea o legenda.

Leonard a aparut pe scena la The Playhouse Duminica la 8:05 p.m. Sase muzicieni si trei vocaliste l-au urmat si locul a izbucnit in doua minute de aplauze in picioare. Dupa cateva cuvinte calde despre oras, despre ospitalitatea impecabila s-a aruncat pur si simplu in „Dance Me To The End Of Love”.”

Leonard Cohen este (nu vreau sa scriu niciodata despre el ca A FOST) un poet, un geniu si un profet. Sper insa ca ati profitati de el, ati mers macar la un concert al lui, cumparati-i muzica. Sunt aproape convinsa ca nu vom mai vedea prea multi muzicieni precum el in viata noastra. Pentru aceia care l-au urmaritc peste 40 de ani (iar altii mai putin pentru ca nu am fost nascuti atat de devreme) pot spune ca sunt (si suntem) binecuvantati ca am crescut (ne-am maturizat, dupa caz) cu el si muzica lui. Pentru fanii mai tineri, adica foarte tineri, dragilor, ascultati-i muzica, urmariti-i concertele pe youtube! Muzica si spectacolele sale sunt creatii ale unei vieti traite si ale unei existente explorate si exprima o poezie care miroase a adevar.

Piesa din seara asta – Halleluja – este una din piesele ce il vor urma pana la sfarsitul vietii ultimului sau fan si generatii dupa noi o vor canta, cover dupa cover, dar niciuna nu se va compara cu originalul! Iar Leonard pare sa fie precum vinul de calitate: tot mai bun pe masura ce trece timpul si inca suna exceptional.

Dar mai extraordinar decat orice altceva este faptul ca Leonard Cohen nu a fost niciodata cunoscut ca avand o voce senzationala, dar a cantat pana la o varsta la care altii (recunoscuti pentru calitati vocale exceptionale in tinerete) nu mai sunt in stare sa o faca.

Comentati?