Biblioteca internationala

Exista in lume (ca la noi nu prea mai sunt, nici de model macar!) tot felul de biblioteci: nationale, regionale, locale. Insa una singura (cunoscuta pana acest moment) este biblioteca internationala!

International Library – asa este cunoscuta Haskell Free Library and Opera House. O cladire neoclasica ce este amplasata fix pe granita internationala din Rock Island (astazi parte a Stanstead, Quebec, Canada) si Derby Line, Vermont, SUA. Opera House a fost deschisa in 7 Iunie 1904 si era construita la granita dintre Canada si Statele Unite.

Colectia de carti si scena operei se afla in Stanstead, insa usa si majoritatea locurilor salii operei sunt in Derby Line. Din aceasta pricina, Haskell este uneori numita „singura biblioteca din U.S.A. fara carti” si „singura opera din SUA fara scena”. Cele doua adrese postale sunt 93 Caswell Avenue, Derby Line, Vermont si 1 Church Street, Stanstead, Quebec.

O linie groasa neagra trece pe sub locurile salii operei si traverseaza pe diagonala centrul salii de lectura a bibliotecii pentru a marca granita internationala. Scena si jumatate din locuri sunt in Canada, restul salii operei este in SUA.

Cartile bibliotecii sunt in engleza si franceza. Datorita conventiilor diferite de scriere a titlurilor cartilor pe cotor – cartile in engleza au titlurile scrise de sus in jos, iar cele in franceza de jos in sus – limba in care este scrisa cartea respectiva poate fi imediat determinata.

Fotografia (sursa Wikipedia) arata modul in care este reprezentata granita internationala.

Comentati?