Penjing

China are cea mai veche civilizatie din lume si cea mai veche dovada a unei forme de … planta artistica. Si nu, nu este vorba despre bonsai, acesta fiind un produs nipon.

Planta se numeste Penjing, este asemanatoare bonsaiului japonez, dar este mai putin ingrijita, mai putin sofisticata si are nume poetice, date in functie de forma trunchiului. Ce femeie n-ar vrea sa fie un Penjing si sa o cheme „Dragonul care iese din mare” sau „Femeia dansand minunat” (spune Cristina Snyder, careia ii multumesc pentru ca mi-a starnit interesul cu postarea ei)?

peijing

Penjing este o planta aristocratica, nu are aproape nimic in comun cu bonsaiul comercial (ce in prezent este produs in comune din China!!! pentru export). 

Penjingul aristocratic chinez este un produs al unei societati ce nu mai exista. Cei mai multi chinezi nu au avut niciodata oportunitati pentru o educatie normala si s-au vazut nevoiti sa invete o meserie sau sa faca agricultura. Dintre cei care au mers la scoala, numai cei avansati, cu adevarat stralucitori si cei mai promitatori erau alesi sa fie alfabetizati. Dintre acestia, doar cei mai de succes si bogati aveau timpul si interesul sa fie parte dintr-o societate aristocratica de elita. 

penjing-bonsai-exhibition-07
(foto: www.happybonsai.com)

Aristocratii, siguri si increzatori in statutul lor au cochetat cu multe dintre artele chineze, inclusiv cu penjing-ul. „Generalisti” ce nu s-au preocupat in mod special de detalii s-au bucurat de cultivarea plantelor in ghivece pentru amuzamentul propriu si au inceput sa creasca un „pom ciudat” folosindu-l astfel si ca pretext/subiect de conversatie cu prietenii.

premna-penjing
foto: paradisexpress.blogspot.com

Stilurile Penjing-ului traditional in China sunt clasificate dupa cele mai reprezentative (dominante) plante folosite, si numite dupa regiunea de origine, in primul rand pentru ca plante diferite necesita tehnici diferite de ingrijire si desigur stiluri diferite de „coafura”. Sunt peste o duzina de stiluri traditionale de Penjing: Guangdong, Jiangsu, Sichuan, Yangzhou, Shanghai, Guangxi, Anhui, Zhejiang, Fujian, Beijing, Taiwan, Hubei, Xuzhou, Zhongzhou

West-Lake-1-Penjing-2007-1
foto: www.definedgarden.com

Comentati?