Biscuiti de vanzare

Biscuiti de vanzare. 1.500£ bucata.

La un moment dat va trebui sa vina si toamna! Deocamdata Doamna asta sedusa iremediabil de vara este doar in culorile copacilor, insa candva in lunile urmatoare va veni si vremea ceaiului (cu orice fel de aroma preferati), dar care trebuie sa se insoteasca negresit cu un fursec, un dulce ori un biscuite. Si daca preferati biscuitii, unul cu totul special s-ar putea sa va faca cu ochiul?! Il puteti avea pentru modica suma de 1.500£ dar nu va fi gustos deloc! Si asta pentru ca e … batran. Foarte batran.

 


(foto: AFP)

Cand exploratorul polar Ernest Shackleton i-a dat unui infometat coleg (in calatoria de-acum mai bine de 100 de ani) un biscuite, acesta i-a spus ca n-ar da bucatica aceea de mancare nici pentru „thousands of pounds”. Astazi unul din acei biscuiti ce aproape au ajuns la Polul Sud cu Expeditia anglo-irlandeza a lui Shackleton se asteapta sa fie vandut pentru aproape acea suma la o licitatie londoneza.

Biscuitele, unul din miile ce au constituit meniul lui Shackleton si al companionilor lui in expeditia din perioada 1907-1909, a fost catalogat pentru un pret de 1.500£, conforma Casei de Licitatii Christie’s.

Facute special pentru acesta expeditie de catre compania britanica de fursecuri Huntley and Palmers, ratiile au fost imbogatite cu proteine din lapte pentru a ajuta grupul in expeditia lor dificila. Exploratorii au reusit sa parcurga 160 de kilometri spre Polul Sud dar au fost fortati sa se intoarca iar calatoria a fost mai degraba o cursa contra infometarii cu oameni supravietuind cu ratii injumatatite.

La un moment dat Shackleton i-a dat colegului explorator Frank Wild un biscuite din ratia sa, facandu-l pe Wild sa scrie in jurnalul sau: „Mii de lire n-ar fi cumparat acel biscuite”.

Un director de la

Christie’s

, Nicholas Lambourn, spune ca biscuitii au fost facuti sa ofere rezistenta maxima exploratorilor, insa sunt departe de a fi fost perfecti. „Au avut o reteta speciala in incercarea de a aduce proteinele si carbohidratii necesari” spune el. „Dar nu au inteles importanta vitaminei C; nu erau perfecti.”

El a apreciat ca este va fi un interes considerabil pentru biscuite, ce a fost gasit intr-o coliba la baza expeditiei Nimrod si a fost vandut de un colectionar privat. „Este un obiect ce incurajeaza imaginatia.”

Comentati?