Domnul Ioan Gyuri Pascu

„”Îmi place să mă risipesc, am făcut din toate câte nimic, cum ar zice nenea Iancu”.
„Mi-au pus Ioan după tatăl meu, și au zis să-mi pună și un nume unguresc, de la mama. Părinții i-au întrebat pe frații mei și ei au spus să-mi zică Gyurika, dar în maghiară e chiar mai diminutivat decât Gyuri, care e deja echivalentul lui Gheorghiță. Gyurika e un fel de Gheorghițică. Însă doamna care a înregistrat certificatul nu știa cum se scrie numele în maghiară, și așa m-am pricopsit cu Ghiuricö. Multă lume crede până în ziua de azi că e doar o poreclă.”

„Oamenii se uită la televizor pentru că nu au încotro. Cei din mass-media spun că asta cere publicul. Dar tu de unde știi ce vrea publicul dacă nu i-ai oferit mai întâi acel ceva? Tu spui că le dai fructe, dar le dai doar mere și pere, nu le dai și portocale, curmale sau banane. E manipulare, la radiouri muzica e impusă de anumite case de discuri, de anumite interese, și-atunci degeaba spui că așa se cere, dacă le bagi pe gât aceleași lucruri de șapte ori pe zi. Oamenii acceptă din inerție, uită sau nu mai știu cum să iasă dintr-un tipar. Mulți sunt niște roboți – se duc la companie, lucrează cinci zile pe săptămână, se mai duc în câte un teambuilding unde beau, mănâncă și se dau cu ATV-ul, apoi se întorc înapoi tot roboți. Deși vorbesc atât de mult despre schimbare, eu cred că românilor le este frică de ea.”

„În primul rând, sunt om și asta mă bucură cel mai mult. Sunt un om liber, care este trăit de viață – cântecele mele mă cântă, rolurile mele mă joacă, poeziile mele mă povestesc. Toate acestea sunt posibile pentru că am reușit să fiu sincer cu mine însumi.”
„Însă eu am învățat-o mereu [pe fiica mea] că viața nu e un concurs, ci un dar, și să aibă grijă, de câte ori merge la concursuri, să nu pună la suflet dacă pierde. Totul e subiectiv. Și i-am mai spus că atunci când promite ceva, să se țină de promisiune. Mai bine să se gândească de două ori înainte de-a promite, ca să nu creeze suferință în altă parte.”

„Dacă ai un copil care nu are atâtea talente, ce faci, îl descurajezi? E copilul tău. Nu poate stabili nimeni ce e bine și ce e rău. Ce e bine pentru cineva e rău pentru altcineva. E rău pentru noi când oamenii corupți fură, dar pentru ei, până să-i prindă, a fost bine. Totul e relativ. Binele și răul, frumosul și urâtul, sunt niște măsurători care funcționează doar în viața 3D.”
„E o mare prostie să vrei să înțelegi pe cineva. Noi vrem să înțelegem lucrurile cu mintea, și ce înțelegi cu mintea nu e neapărat adevărul. Femeia nu trebuie înțeleasă, ci respectată și iubită. Ea iubește necondiționat, prin iubirea de mamă, ea dă naștere, iar tu, ca bărbat, nu poți face asta, așa că trebuie să o respecți.”

„Iubirea e soluția, să înlocuiești frica cu iubirea. Imaginează-ți că ai un pahar în față – cu cât îl umpli cu iubire, cu atât rămâne mai puțin loc pentru frică. Eu nu aș vrea ca lucrurile să tindă spre normal, ci spre natural. Normal înseamnă să te supui normelor deja existente. Mi-aș dori să fie mai puține norme, iar cei de sus, de la stat, să aibă idei, nu să ceară impozite, suntem țara cu cele mai multe impozite. Unul pe suflet ne mai trebuie.”

„Așa cum spuneam într-un cântec de-al meu: „E la modă să fii în depresie, să zici că ai clacat,/Că e de vină contextul în sine, că te ține blocat./Că suferința e un cântec stingher, ce se plânge sub duș,/Că viața e o poveste în care oamenii sunt doar păpuși./Dar adevărul e doar lumină“. Eu am o vorbă – nu poți trece peste suferință, ci numai prin ea. Trebuie să o accepți și apoi, ușor-ușor, se topește.”

Era modest, dar spunea vorbe mari. Era sensibil, dar rostea răspicat adevărurile în care credea. Nu făcea niciodată promisiuni deșarte și credea că iubirea e soluția tuturor problemelor.

Rămâi cu bine, Ioan Gyuri Pascu! Îți mulțumesc că ai împărtășit cu mine, la o cafea, aceste vorbe. M-au cutremurat atunci, ca acum, ca întotdeauna. (Citate extrase din

interviul

pe care mi l-a acordat în martie 2015 pentru revista Femeia. Foto: Vlad Stănescu pentru revista Femeia.)” – Adriana Moscu

Un comentariu pe “Domnul Ioan Gyuri Pascu

Comentati?