Sa te asculti

„Sa va spun o poveste, poate am mai spus-o, nu mai stiu. De ce e important sa te asculti? De ce e important sa ai o „relatie” permanenta cu tine? De ce trebuie sa fii atent incontinuu imprejur? Pentru ca doar asa apare si cunoasterea de sine.

Pentru mine David Gilmour nu e – de exemplu, un simplu chitarist legendar. Muzica Pink Floyd mi-a adus intr-un moment dat anume exact iluminarea de care am nevoie ca sa stiu cine sunt, ascultandu-ma insa pe mine cu atentie.

Undeva prin clasa a 10-a, nu mai stiam ce muzica sa ascult. Anii ’90 au fost darnici la inceput, Radio Contact era best of. Dupa ’94-’95, s-a cam stricat treaba. Aveam o relatie speciala cu muzica, inexplicabil, simteam o nevoie acuta sa ascult muzica, ca si cand o sete permanenta nu imi dadea pace. Si cu cat ascultam mai mult si mai bine, cu atat gaseam parti din mine acolo. Si asta facea ca totul sa fie magic.

De la un moment dat a urmat o perioada in care nu mai stiam ce sa ascult, nimic nu mai suna interesant. Nici nu intrebam, cautarea era pe cont propriu. Si cum stateam eu cu radioul la ureche intr-o noapte, pe Delta, aud eu un top in care se tot luptau doua piese – Riders on the storm si Shine on. S-au luptat saptamani bune, nu avem net ca sa caut, asteptam urmatoarea saptamana ca sa ascult. Ambele melodii sunau fantastic. Doors vs Pink Floyd. Ceva in mine a simtit ca acolo se intampla ceva, ca una dintre ele deschide un drum, deschide ceva inauntru. Ca la un macaz, instinctiv, Shine on mi-a adus exact ceea ce nu stiam cum arata, unde sa caut, cum suna ceea ce simteam ca trebuie sa aibe o forma definita. Nedefinitul a capatat contur si forma in mine, in acel moment, in acea etapa. A fost ca o iuminare. Si a urmat intreaga explorare a discografiei si istoriei, care a adus cu sine explorarea unor alte zeci de discografii si istorii. Si asa, pas cu pas, melodie cu melodie, acord cu acord, fiecare piesa ascultata a adus ceva nou in puzzle-ul meu interior.

David Gilmour, piesa Shine on – sunt mai mult decat legende. Pentru mine, sunt raspunsuri despre mine, aflate pentru ca am simtit sa caut. Si e mereu ceva de aflat. Acum, dupa 20 de ani, am vazut-o live, am ascultat-o, am vibrat acolo. Shine on se canta in fata mea. Wow! 🙂 Poate in mine s-a inchis in sfarsit o bucla. Dedic aceasta piesa celor care se cauta pe ei insisi. 🙂 Cu siguranta, se vor afla. Fiecare avem o melodie a lui care ii „canta” pe dinlauntru.” – Vlad Eftenie

Comentati?