Diamant negru, cadou de la ET

Citind recent Discover Magazine, am descoperit un articol despre carbonado sau „diamantele negre”. Varsta acestor diamante este intre 2,6 si 3,8 miliarde de ani, datand dintr-o vreme cand America de Sud si Africa erau unite. Niciun carbonado nu a fost gasit in alta parte pe Pamant, facandu-i pe specialisti sa creada ca toate sunt originare dintr-un singur impact cu un un singur asteroid, insa nu cred ca un urias carbonado a cazut din cer.

Toate pietrele, descoperite pana acum, sunt opace si poroase iar culorile lor variaza de la negru si gri, la verde si chiar rosu, care probabil a ajuns pe pamant integrat intr-o alta roca. Matricea ce le-a tinut impreuna s-a dezintegrat, lasand in urma o risipa de pietre. Cea mai mare piatra descoperita pana acum este diamantul Duhul Grisogono, prezent si in fotografia care ilustreaza acest post, fotografie apartinand Sybarites, fixat intr-un inel demn de un boxer profesionist. Acesta este cel mai mare diamant negru slefuit si al cincilea cel mai mare diamant din lume. Pornind de la o 587 de carate inainte de taiere (117 gr) a fost gasit in Africa Centrala si taiat de bijutierul elvetian De Grisogono. Rezultatul are 312,24 carate (62,45 grame) si este montat intr-un inel de aur alb incrustat cu 702 mici diamante albe, ce totalizeaza 36,69 carate.

Unele surse spun ca diamantele negre sunt poroase si nu pot fi slefuite. Conform Science Daily termenul carbonado a fost inventat de portughezi in Brazilia la mijlocul secolului al 18-lea, si este derivat din similitudinea vizuala cu carbunele poros. Totusi, fotografia de mai sus pare sa contrazica aceasta descriere. Habar n-a de ce exista aceasta discrepanta, insa dragul diamant negru este la fel de frumos si de prietenos cu fetele 😀

Comentati?