Tortul miresei: istorie, traditii, curiozitati

dragon Am gasit sub semnatura lui Abigail Tucker o prezentare a celor mai interesante fapte istorice referitoare la traditionalul tort servit ca si tortul miresei in Marea Britanie: O veche reteta britanica pentru „Bride’s Pye” – Placinta miresei: amesteca creasta de cocos, testicole de miel, momite de vitel, stridii si … multe mirodenii. Delicios, nu?!

La mijlocul secolului 16 zaharul a inceput sa se gaseasca din belsug in Anglia. Cu cat era mai rafinat, cu atat mai alb devenea. Glazura de un alb imaculat s-a transformat intr-un must have la tortul miresei. Culoarea nu era doar o aluzie la virginitatea miresei, dar si era marturia „simbolului statutului, imaginea sanatatii familiei”. Mai tarziu, prajitura in straturi, cu suportul parca cimentat de glazura decorata, a capatat si mai multi adepti. Torturile de nunta au devenit mai mari si mai elaborate in timpul erei victoriene. In 1947, cand Regina Elisabeta a II-a s-a casatorit cu Printul Philip, tortul miresei a cantarit 227 kg.

tortul miresei

Intrebati orice mireasa: tortul ei, imbracat in trandafiri modelati de mana din zahar, ce uneori valoreaza mai mult decat rochia ei de mireasa, este sau nu cea mai noua forma de auto-exprimare? Tortul de nunta al Printesei Diana inalt de 1,5 metri, impodobit cu marzipan a fost atat de vital uniunii princiare incat au fost facute doua copii, al doilea servind drept rezerva-cascador in caz de accident.

tortul miresei

Designul modern nu s-a oprit doar la mobila, masini, cladiri, decoratiuni interioare, el a poposit si in laboratorul de cofetarie, astfel incat torturile de nunta pot avea forme diverse, de la rafinamente subtile (modelul broderiei rochiei miresei facut din glazura, de exemplu) pana la unele de-a dreptul scandaloase: torturi similare cu cararile favorite pentru plimbarea cu bicicleta, cabane de barne, iPod-uri, pluguri de zapada sau vulcani hawaieni (ce scuipa fum de-adevaratelea). O mireasa a optat recent pentru o replica in marime naturala si comestibila a ei insasi; o alta pentru orasul patrat din „Back to the Future.” Iar daca fericitul cuplu nu are inima sa devoreze capodoperele, atunci, zilele acestea s-ar putea sa nici nu mai fie necesar. Pentru a taia costurile unei nunti (ca doar e perioada de criza si trebuie sa maximizezi profitul), torturile elaborate sunt artizanale, cu doar o singura felie reala pentru ceremonia de taiere a tortului. Invitatii sunt serviti cu o simpla felie de tort facut in bucatarie.

tortul miresei

Totusi, istoria patiseriei nuptiale, este chiar mai ciudata decat sugereaza aceste ritualuri moderne. In antica Roma, casatoriile erau pecetluite cand mirele ii strivea miresei in cap o prajitura de orz. (Din fericire, tiarele nu erau la moda in acea vreme). In medievala Anglie, tinerii insuratei se giugiuleau intr-un morman de briose, presupunandu-se ca asta va atrage un viitor prosper. Invitatii necasatoriti uneori luau acasa o bucatica de prajitura pentru a o strecura sub perna. Probabil ca asta era de preferat mancatului.

tortul miresei

E doar un desert, nu-i asa? Care dispare odata cu invitatii. Dar miresele de astazi trebuie sa fie capabile sa justifice inventiile falnice, pentru ca cel mai inalt tort devine nemuritor. Bucati din tortul miresei Regina Victoria de acum 167 de ani se afla expuse la Castelul Windsor, spre exemplu, iar o felie a tortului de nunta a fiicei sale Printesa Louise, din 1871, a fost recent scoasa la licitatie pentru suma de $215. A fost o nunta scandaloasa, pentru ca Louise s-a maritat cu un om de rand. Dar nu a fost absolut nimic comun la tortul ce l-au avut la nunta: au fost necesare trei luni de creatie! Impachetata in hartie de pergament, felia a stat ascunsa intr-un „dulap de curiozitati” toti acesti ani. Textura acestei felii a fost descrisa ca fiind (inca) „ferma.”

Nota:

Fotografiile ce ilustreaza materialul nu sunt ale unor torturi de nunta. Le-am ales pentru ingeniozitatea lor si pentru ca nu am vrut sa ilustrez materialul cu imagini ale unor torturi de mireasa de astazi

tortul miresei

(Dragon cake © Astro-Lopithecus)

(Steampunk Cake)

Comentati?