Fobii neobisnuite

Probabil fiecare din noi suferim de o fobie minora, sau doua, sau trei sau poate ca unii dintre noi le-avem pe toate si asta explica vietile unora pline de temeri. Curiozitatea m-a impins sa caut fobii neobisnuite care afecteaza societatea moderna si le-am ales pe cele mai excentrice:

Agirofobia – frica de a trece strada

fobii neobisnuite
(foto pixabay)

Agirofobicii au o teama ingrozitoare de a traversa strazi, drumuri si autostrazi. Si pe buna dreptate, pentru ca traim intr-o lume in schimbare continua. Aceasta, desigur, face destul de dificil traitul confortabil intr-un oras. Daca ne uitam in statistici constatam ca orasele sunt saturate de masini. Aceasta fobie are mai multe categorii, fie ca pacienii se tem de autostrazi late sau drumuri rurale inguste, si pot deasemenea include teama de traversare chiar prin locuri desemnate pentru aceste actiuni. Demna de a face parte din clasa „fobii neobisnuite”.

Mageirocofobia – frica de gatit

Aceasta tulburare duce la consumul de alimente total nesanatoase, in special daca bolnavul locuieste singur. Victimele acestei fobii se simt intimidate de persoanele cu competente in gatit, iar aceasta intimidare si sentimentul de inadecvare pot fi de fapt cauza bolii pentru multi dintre suferinzi. Dupa fotografiile postate pe Facebook as zice ca multe din femeile timpurilor noastre sufera astazi de acesta fobie. Alta reprezentanta de seama din clasa „fobii neobisnuite” desi eu as numi-o lene si/sau nestiinta.

Penterafobia – frica de mama soacra

Dintre toate fobiile din aceasta lista, penterafobia este, probabil, cea mai frecventa. Este, asa cum am scris, teama de mama soacra. Putem fi siguri ca macar o parte cei casatoriti, la un moment dat, au experimentat-o. Aceasta frica este destul de comuna in societatea occidentala si frecvent zugravita in filme ori alte forme de entertainment. Intre metodele de tratament ale acestei boli cea mai populara ramane divortul (si nu e gluma).

Pediofobia – frica de papusi

fobii
(foto pixabay)

Aceasta boala este frica irationala de papusi. Desi acesta fobie (se subliniaza) este nu doar fata de papusile terifiante, ci de toate papusile. Strict vorbind frica asta este o groaza de „denaturare a fiintelor vii”; totusi aici se incadreaza si robotii si manechinele, deci viata grea prin magazine. A nu se confunda cu frica de copii sau pediafobia.

Deipnofobia – frica de a vorbi la masa

Desi este adevarat ca unele conversatii pot deveni inconfortabile la masa, si dovezi de lipsa de buna crestere dar sunt unii oameni care sunt cu adevarat terifiati de ideea de a vorbi unei alte persoane la masa incat sunt in stare sa renunte la a manca impreuna cu cineva. Alta tulburare demna sa fie parte din clasa „fobii neobisnuite”.

Eisoptrofobia – frica de oglinzi

fobii
(foto pixabay)

Frica de oglinzi sau mai exact frica de a fi adus in contact cu lumea spiritelor printr-o oglinda; chiar cei ce o simt isi dau seama ca frica lor este irationala. Pentru ca frica se bazeaza adesea pe superstitie, acesti oameni se tem deasemenea sa sparga o oglinda din pricina ghinionului pe care il poate aduce.

Demonofobia – frica de demoni

fobii neobisnuite
(foto pixabay)

Este o teama persistenta si anormala de fiinte supranaturale pe care o experimenteaza – desigur – cei ce cred in ele, in faptul ca pot cutreiera libere si cred in raul pe care-l pot crea. Cei ce sufera de acesta fobie isi dau seama ca frica este nerezonabila dar devin excesiv de anxiosi cand se vorbeste despre demoni, cand se aventureaza singuri in paduri ori in case intunecate sau atunci cand vad filme cu posedati de demoni si exorcizari. Demna de a face parte din clasa „fobii neobisnuite”.

Araquibutirofobia – este teama ca untul de arahide se va lipi de cerul gurii

Pot spune ca a cauta informatii despre aceasta tulburare a fost o treaba extrem de dificila fapt ce ma face sa ma intreb daca nu cumva este rezultatul unei imaginatii hiperactive, insa tulburarea e reala, ciudata si destul de cunoscuta. As zice insa ca e foarte usor de controlat: nu trebuie decat sa te abtii sa cumperi unt de arahide, altfel cine te poate obliga sa-l mananci?! Totusi, pentru un copil ce este obligat sa-si manance sandwich-ul cu unt de arahide si jeleu poate fi o trauma severa. Alta demna de clasa „fobii neobisnuite”.

Cathisofobia – frica de a se aseza

Este teroarea de a se aseza si se manifesta in special la fosti suferinzi de hemoroizi, iar in cazuri severe din pricina abuzului fizic legat de asezatul pe obiecte obiecte ascutite sau dureroase. Uneori, frica de sedinte isi poate avea cauza in pedepsele primite la scoala sau poate fi indiciul unei alte fobii – cea de a se afla in fata unor elite sau persoane extrem de infulente. Cathisofobia se manifesta prin transpiratie, anxietate si incapacitatea de a respira normal. Demna de a face parte din clasa „fobii neobisnuite”.

Automatonofobia – frica de ventriloci si papusile lor vorbitoare

Cred ca este usor sa gasesti motivul unei astfel de tulburari: de fapt activitatea asta a ventrilocului pare destul de neplacuta multora. La urma urmei vorbim despre un om care isi baga mana in fundul unei marionete/papusi si o face sa vorbeasca. Suferinzii de automatonofobie nu e nevoie sa caute tratament pentru ca este o reactie perfect normala la un concept profund dezgustator. Face parte din clasa „fobii neobisnuite” dar as aprecia ca este explicabila.

Comentati?