Atletul fara tara

Atletul fara tara

Probabil ca ati remarcat la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, la Parada Natiunilor, patru atleti care participa sub insemnele drapelului olimpic in loc de culorile propriilor tari de origine. Trei dintre ei sunt din Antilele Olandeze, o natiune ce a fost dizolvata in 2010. Celalalt atlet este alergatorul de maraton, in varsta de 28 de ani, Guor Marial.

Marial s-a nascut in ceea ce este astazi Sudanul de Sud, cea mai tanara natiune. El a devenit un refugiat al conflictului sudanez in 1993 cand avea numai 9 ani si a fugit peste granita. Marial a cerut azil in Statele Unite in 2001 iar astazi este rezident permanent al acestei tari. Maratonist realizat si alergator pe intregul teritoriu american, Marial a respins oferta Comitetului Olimpic Sudanez de a alerga sub culorile lor la Olimpiada londoneza.

„Niciodata” a fost raspunsul sau pentru Sudan. „Pentru mine fie si numai sa iau in considerare cererea lor este o tradare. Familia mea a pierdut 28 de membri in razboiul sudanez. Milioane din compatriotii mei au fost ucisi de fortele sudaneze. Eu pot doar sa iert, dar n-am sa pot onora si glorifica o tara ce mi-a omorat familia si compatriotii.”

Cum nu poate alerga pentru aceasta tara si nu are un pasaport sud sudanez, Comitetul International Olimpic i-a acordat permisiunea de a alerga ca si independent. aceasta decizie inseamna ca va duce drapelul olimpic, va purta uniforma fara emblema vreunei tari iar daca va castiga, i se va canta imnul olimpic. Nu al Sudanului de Sud, nu al Statelor Unite.

„Faptul ca particip la jocurile olimpice inseamna mult nu doar pentru mine ci si pentru tara mea ce a trecut prin atatea. Chiar daca nu am sa duc ori port insemnele ori drapelul, eu voi fi drapelul tarii mele ce va fi in sufletul meu.” (foto credit: dallasweekly)

Comentati?