Juan Moreno

Nu foarte multi actori francezi sunt recunoscuti de catre audienta nord americana, insa Jean Reno este o exceptie notabila. Nascut Juan Moreno y Herrera-Jiménez in Casablanca, Maroc este fiul a doi spanioli ce au reusit sa paraseasca regimul lui Franco si sa se mute in cele din urma in Franta.

Ca tanar actor, a avut un urias noroc sa fie remarcat de regizorul Luc Besson, cu care a lucrat la clasicele Subway, Le Grand Bleu, La Femme Nikita si Léon: The Professional. Léon l-a catapultat cu adevarat pe scena internationala pentru ca a fost filmat in engleza. L-ati remarcat cu siguranta in Mission Impossible, Ronin, The Pink Panther sau The Da Vinci Code.

Reno a fost nominalizat la César pentru rol principal masculin ade trei ori. Unul din acestea a fost Les Visiteurs, un film despre un cavaler calator in timp care cred ca este poate cel mai stupid film pe celuloid, insa mi s-a spus ca asta dovedeste ca nu sunt frantuzoaica altfel as fi precum prietenii mei francezi: extaziata! Comedia insa nu este intotdeauna bine tradusa iar eu nu sunt decat o modesta incepatoare la franceza. A fost un rol cu totul diferit pentru ca a inclinat in general sa joace fie roluri de politist sobru si serios fie hit-men. De fapt a refuzat rolul lui Agent Smith din The Matrix pentru a face un film in Japonia.

Ieri pe 30 Iulie a implinit 64 de ani. Belated Happy Birthday!

Comentati?