Pizza … la tigaie

Nu cu mult timp in urma, toppingurile pentru pizza erau considerate produse de lux sau auzeai de ciudatenii de pizza … pur si simplu ridicole (cea cu paste? sau cea cu blat din felii de paine?). Pizza era amenintata sa devina altceva decat pizza. Din fericire, aceasta tendinta s-a inversat. Cu toate acestea, este mai distractiva inovatia sau adoptarea unei traditii a pizzei cu care nu te-ai familiarizat. Un tip de pizza mai putin intalnit este cel de pizza … prajita. Se pare, poate nu surprinzator, ca pizza prajita provenea din Napoli, dar o poti intalni de asemenea si in Scotia. Principiile si ingredientele sunt clasice, tehnica si rezultate difera surprinzator de ceea ce iubitorii de pizza se astepta sa vada in final.

Ia aluatul de pizza si da-i forma cunoscuta (sau daca il cumperi gata preparat, si mai bine! are deja forma!) si pune-o intr-o tigaie (de preferat de teflon, ce va avea un diametru mediu, la fel ca si blatul) apoi prajeste-o in ulei de masline suficient pentru a se rumeni in partea de jos, dupa care intoarce-o pe cealalta parte.

Pregateste apoi topingurile ca sa le ai la indemana; reteta de astazi este doar una din variante. Stiti ca la topinguri sunt combinari de n luate cate k, unde „n” reprezinta tipurile de topinguri iar „k” numarul celor pe care le alegeti sa le puneti deasupra o data. Asadar avem rosii, mozzarella, prosciuto, frunze de busuioc proaspat si ceva un pic iute sau cat de iute doresti (chilli, poate un sos tobasco, iar in cazul de fata avem niste ardei rosu iute, tocat marunt).

De acum tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui pe partea de deasupra (cea care tocmai ai intors-o si e rumenita) topingurile in ordinea urmatoare: intai mozzarella, apoi rosiile, prosciuto si deasupra frunzele de busuioc.

Dupa ce ai pus toate topingurile, se pune capacul si se mai lasa la prajit pentru inca 3-4 minute.

Se scoate pe un platou de lemn pe care ai pus un prosop de hartie care va trage uleiul in surplus (referitor la ulei: in acelasi ulei, daca ai mai multi invitati chiar poti cu liniste praji 3-4 pizze).

Rezultatul este delicios, o pizza cu o crusta ultracrocanta (fara a fi tare) si cu un minunat gust de ulei de masline.

Comentati?