O alta mostra de magie

Ea o numeste – in joaca – „Clar-vedere”. Eu zic insa ca-i tot un fel de magie, pe care doar zanele bune si atente o stiu face. Atunci cand stii in adancul sufletului tau de unde vin toate si cum se cheama ele … atunci e magie 🙂 Fara alte prezentari, Doamnelor si Domnilor: Delia Apostol!

„Iubire, uite, fata asta ti-ar fi o partenera ideala!”. S-a uitat la mine cu mirare si m-a intrebat, iritat, cumva: „De ce simti nevoia sa ma umilesti?” Eu am ras cu o oarece nepasare si cu inima usoara, el si-a aprins o tigara. Era sambata, pe la pranz, si glumeam, dar stiam ca am dreptate.

Pe vremea aia, ma iubea pana la Dumnezeu si inapoi, si-apoi, ca sa ma asigure ca ma iubeste cum nimeni altul ar putea, s-ar mai fi dus pana la Dumnezeu inca o data, cel putin. Asa a zis ca m-a iubit. Dar nici el n-a stiut ce sa faca cu atata amar de iubire si a lasat-o sa treaca in patima. Dupa ce a scapat-o acolo, i-a fost peste poate s-o mai tina-n maini.

Iar viata si-a facut tot mai mult loc intre inimile noastre. Cand a fost sa ne uitam, dupa un timp, unul in ochii celuilalt, n-am mai gasit mare lucru: eu – doar o parere de rau pentru el, ce-mi statea ca un plumb in cosul pieptului, el – inca vedea o Delie pe care o adora intr-un fel chinuit. Nici nu mai stiu ce iubea, dar imi amintesc ca simteam ca nu-mi mai cuprinde nici tristetile, nici bucuriile.

La nici un an dupa ce-i spusesem de fata aia micuta si vorbareata, facuta, parca, din baloane de sapun, ne-am despartit.

Dupa inca doi ani si mai bine, la un telefon, mi-a spus ca e indragostit si ca Dumnezeu i-a dat mai mult decat a cerut. M-am bucurat de fericirea si indragostirea lui. L-am binecuvantat in gand si am zambit linistit. Cu o dara de tristete. Am dat cu mana prin aer, intr-o parte, si-a trecut. Apoi mi-am facut o cafea.

Dupa un timp, la un alt telefon, imi zice: „Stii cine e?”. Am ridicat din umeri, dar sigur nu m-a auzit. „E Monique.”

As putea fi un Profet de moda noua. V-as spune, probabil, ca iubirile de-o viata se duc in cativa ani. Eu m-as crede.

4 comentarii pe “O alta mostra de magie

  1. eii… cine sa nu te creada, scumpo?… zici ca-i Amos Oz… asa convinge… Delia… da… fara alta prezentare 🙂

    1. 😀 ce dragut esti tu … pai nu avea nevoie de prezentari speciale; prietenii o stiu, iar cei noi trebuie s-o descopere fara sa vin eu cu subiectivismul lipit pe frunte 🙂

Comentati?