Mai periculos decat alcoolul la volan

blackberry-drivingCondusul sub influenta alcoolului sau a drogurilor, demonizat intotdeauna, a fost “detronat” de catre un alt inamic mult mai periculos: mesajul txt. Scrierea si/sau citirea de mesaje text pe telefon, prea bine cunoscutele sms-uri, sunt considerate a fi mai periculoase decat alcoolul sau canabisul atunci cand te afli la volan.

Cercetarile efectuate de catre Laboratorul de Cercetari in Transporturi din UK confirma ceea ce bunul simt ne-a spus intotdeauna – si anume faptul ca a conduce in timp ce sms-esti este periculos. Subiectii testati, cu varste cuprinse intre 17-24 de ani au un timp de reactie cu 35% mai mic atunci cand tasteaza un mesaj sms pe telefon in timp ce conduc, comparativ cu situatia in care intreaga atentie este folosita pentru a conduce masina. Alocoolul este aproape de trei ori mai putin periculos, cauzand soferilor reactii intarziate cu doar 12% cand sunt la limita legala a alcoolemiei. Consumatorii de canabis experimenteaza o incetinire a reactiilor cu 21%, deasemenea semnificativ mai putin decat in cazul scrierii sms-urilor.

text messages1

Testele au fost efectuate pe un simulator de conducere si au descoperit ca schimbul de mesaje sms afecteaza grav aptitudinile de condus, in special timpul de reactie. Controlul directiei in timpul schimbului de mesaje este cu 91% mai rau, comparat cu 35% cand subiectii testelor s-au aflat sub influenta canabisului. SMS-istii au probleme cu mentinerea distantei optime fata de masina din fata si dificultati in pastrarea benzii de circulatie.

Cercetatorii au atribuit rezultatele surprinzatoare faptului ca utilizatorii de alcool si droguri si-au concentrat toata atentia – fie ea si diminuata – pe condusul masinii, in timp ce fanii sms-urilor, isi iau mana de pe volan pentru a o folosi sa “butoneze” telefonul la scrierea mesajului, apoi isi concentreaza atentia pe citirea pe display, iar in final se concentreaza pe ce trebuie sa scrie ca si raspuns.

car_text_wideweb

In timp ce in unele jurisdictii din SUA – de exemplu – politia este orientata spre pedepsirea celor ce-si folosesc mobilele in timp ce conduc, este adesea dificil de depistat automobilistii ce citesc si/sau scriu sms-uri in timp ce telefonul este rareori tinut deasupra volanului. Aceasta face si mai dificila aplicarea legii de catre politisti si prevenirea accidentelor datorate sms-urilor. Schimbul de mesaje text in timpul condusului este raspandit mai ales in randul tinerilor conducători auto, dezvaluie recentul sondaj efectuat pe 3.000 de soferi cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani si apropape jumatate din ei citesc sau trimit sms-uri in timp ce conduc.

Comentati?