1 din 7 eleve de liceu este insarcinata

robesonEste vorba despre o scoala publica din Chicago, plina de spirit si energie. Sunt circa 800 de tinere fete in aceasta scoala, iar din ele 115 au ceva in comun – ceva ce ar putea sa va uimeasca. Toate aceste tinere sunt mame sau pe cale de a deveni. Nu este o scoala pentru tinere mame, ci este o scoala de cartier. Si toate aceste sarcini s-au produs totusi, in ciuda lectiilor despre preventie si a discutiilor cu tot soiul de consilieri. Daca vreti sa stiti de ce, ei, asta e mai complicat, cica nu exista o explicatie simpla, asa spun cei direct raspunzatori.

Scolile Publice din Chicago spun ca nu tin evidenta tuturor mamelor adolescente din district. Insa Directorul de la Robeson stie numarul celor din scoala din Englewood: 115 tinere doamne ce fie asteapta, fie deja au un bebelus.

Dar de ce se intampla asta la Robeson? „Pot fi o multime de lucruri ce se intampla acasa – sau nu se intampla acasa. Lipsa tatilor ar fi un factor, spune Morrow. Oficialii spun ca un mix de factori sunt de vina, insa cu siguranta nu scoala este de vina, dar deoacamdata prioritare sunt tinerele eleve.

LaDonna Denson si alte doua eleve de la Robeson spun ca parintii nu vorbesc cu adolescentii, si in unele cazuri, goana dupa asistenta publica sunt factori ce au dus la aceste sarcini. Nici una dintre ele nu s-a gandit ca ar putea fi mame la varste atat de fragede. Ele spun ca au sustinere acasa. Dar nu este cazul tuturor elevelor. De fapt o parte dintre fetele aflate in situatii similare cu a lor au ales sa fuga de acasa.

Directorul scolii spune: “Nu ne uitam la ele ca si cand … Ooh ce greseala ai facut!, spune el. Incercam sa le ajutam sa treaca la faza urmatoare, adica aceea de a ajunge la absolvire.”

Si in loc sa se preocupe sa mai faca un laborator sau o sala de sport liceului, directorul este hotarat ca trebuie sa termine de amenajat o cresa pentru bebelusi chiar vis-à-vis de liceu, aratandu-si astfel sprijinul si incurajandu-le pe fete sa vina la scoala si sa-si termine studiile. Ceea ce prea-tinerele mamici nu stiu despre directorul lor este faptul ca mama lui l-a adus pe lume cand avea 15 ani. Acesta pare a fi si motivul pentru care accepta problema si a o rezolva in favoarea fetelor este atat de important pentru el.

Comentati?