Negrul, culoarea mortii

 Studiile au aratat ca multe dintre culori au mai degraba asocieri pozitive decat negative, si chiar si atunci cand o culoare e asociata cu ceva negativ, aceasta se intampla doar cand e folosita intr-un context particular. Negrul este adesea vazut drept culoarea mortii in cultura Vestului. Asta si datorita faptului ca atunci cand lucrurile mor carnea putrezita se face neagra; este si culoarea lemnului dupa ce focul l-a mistuit; este si culoarea necunoscutului, de vreme ce intunericul ingreuneaza sau impiedica vederea.

Evenimentele din Europa de la inceputul secolului 14 au fost numite de scriitorii vremii „Marea Mortalitate” iar mai tarziu au ramas cunoscute drept “Moartea Neagra”. Se credea ca numele vine de la o simptoma a ciumei bubonice manifestata prin necrozarea tesuturilor, in principal la extremitati, datorita unor hemoragii dermale. Oricum termenul se refera de fapt la sensul figurat al negrului (intunecat, sumbru, lugubru, groaznic, inspaimantator).

Moartea neagra sau Ciuma neagra, a fost una din cele mai devastatoare pandemii din istoria umanitatii. A inceput in sud-vestul Asiei si s-a raspandit in Europa la sfarsitul anilor 1340 unde si-a primit de altfel si numele. Numarul total de decese este estimat a fi fost de 75 de milioane pe intrega planeta, iar din Europa cam doua treimi din intreaga sa populatie se pare ca au pierit in timpul pandemiei.

Oamenii din multe culturi au o perceptie automat negativa la vederea culorii negre. Thomas Gilovich si Mark Frank au descoperit ca in sporturile de echipa, cei cu echipamente de culoare neagra au fost mai predispusi la a primi pedepse, conform datelor istorice. Intr-un meci dintre doua echipe, in care una are echipament negru si cealalta alb, cea in negru a primit mai multe penalizari.

Comentati?