Daca nu te potolesti te ciupesc de nas!

Acestui sacal i s-a reamintit care este locul sau, atunci cand s-a trezit muscat de nas pentru ca a incercat sa-i fure o bucata de carne unui vultur. Perechea a ajuns la reactii violente cand s-au hotarat amandoi ca vor aceeasi gustare gustoasa. Desi carnea a fost atent pazita de pasare, sacalul a indraznit sa creda ca-si poate incerca norocul – dar, evident, nu a cerut o lupta.

Hotarata sa mai pastreze si pentru cina, pasarea a trebuit sa-i tina piept creaturii ce avansa spre masa lui. Si cand in cele din urma sacalul si-a adunat un pic de curaj pentru a se napusti, vulturul a lovit cu ciocul lui.

Aceste imagini incredibile au fost luate de catre Lizet si Johann Grobbelaar la in Rezervatia Giant’s Castle Nature in Kwazulu-Natal, Africa de Sud. Cuplul, din Pretoria, calatoreste adesea in aceasta zona pentru a fotografia pasari mari, care se aduna acolo pentru a se indopa cu carcasele aruncate de catre personalul rezervatiei. Dar, in ciuda vizitelor frecvente, aceasta este prima data cand cei doi au asistat incantati la o astfel de lupta intre vultur si sacalul.


Parca-i spune vulturul sacalului: asta-i pranzul meu! … si-l ciupeste de nas.
Au! Asta a durut! Si-apoi n-am incercat decat sa iau o bucatica, tie-ti mai ramane destul!

Grobbelaar in varsta de 40 de ani, a declarat: „Interacţiunea dintre sacali si vulturi au fost observata si de altii, dar aceasta a fost o premiera pentru noi. Am anticipat ca ceva se va intampla, asa ca adrenalina era pompata din plin”.

„Totul a inceput cand sacalul a aparut pe creasta. Vulturul a observat imediat si parea iritat, deloc intimidat. Era o bucatica mica de carne ce se afla in dreapta vulturului. Sacalul s-a apropiat incet si a dat inapoi in mod repetat, timp in care vulturul a ramas nemiscat.

Apoi, dupa circa 10 minute de asteptare, si de dans al nesigurantei, sacalul a decis ca este atunci ori niciodata si s-a apropiat de pasare. Vulturul l-a observat si intai doar l-a atentionat, speriindu-l. Apoi a incercat din nou, un pic mai tarziu, de data aceasta insa renuntand mult mai devreme, fara nici un contact fizic. A fost foarte interesant. Am fost foarte surprinsi sa vedem ca vulturul l-a luat de fapt de nas”.


Ai castigat! Sacalul se retrage din calea vulturului dupa ce a primit mai mult decat se astepta atunci cand el a incercat sa-i fure pasarii de prada hrana.

Comentati?