Obiceiuri militare

capt_photo_1257884581176-9-0

Mi-au placut si inca imi plac unele uniforme (de la noi, cred ca doar cele ale marinei sunt cele mai frumoase) si mi s-au parut fascinante unele obiceiuri practicate in armata. Zilele acestea mi-a fost atrasa atentia de tragedia ce s-a petrecut in baza militara de la Fort Hood. Am urmarit pe CNN serviciul memorial ce i-a onorat pe cei 13 soldati ucisi in dementa mitraliata de la Fort Hood si am sesizat cateva lucruri ce mi-au atras atentia si despre care nu stiam mai nimic asa ca m-am pus pe „sapat” si am incercat sa descifrez ce reprezinta cateva din traditiile militare ale armatei americane (si care, se pare, sunt dintre cele mai comune).

memcoin-pd

Apelul singuratic al unei goarne ce-l plange muzical pe cel cazut la datorie se practica inca de la Războiul Civil. Compozitorul, Generalul de brigada Daniel Butterfield a scris bucata muzicala in 1862 pentru a inlocui mai vechea „Extinguished Lights Out”, pe care o credea prea formala. Bucata muzicala a devenit cunoscuta ca „Taps”, pentru ca cele 24 de note pot fi batute la toba atunci cand nu există un gornist.

Tragerea a trei focuri de arma provine de pe campul de lupta. Dupa ce mortii sunt adunati de pe campul de lupta, o rafala de trei focuri este trasa ca semnal ca lupta poate continua. Aceasta este diferita de salutul a 21 de arme, ce este în general rezervat sefilor de stat.

Dupa ce presedintele Obama si-a incheiat discursul, impreuna cu prima doamna si-au prezentat respectul pentru cei decedati. Presedintele a lasat cate o moneda a comandantului suprem pentru fiecare dintre cei cazuti. Aceasta este o traditie in randul ofiterilor militari si este considerata cea mai mare onoare care poate veni de la un comandant suprem.

Apelul nominal a mortilor – numele este strigat, dar evident nici un răspuns nu vine – si un salut final sunt de asemenea invocate pentru a aduce un fel de incheiere pentru familiile in doliu. Asa cum a spus si Presedintele Obama, ca tribut pentru cei 13 cazuti in unitatea militara, nu campul de lupta „Ei au fost ucisi aici, pe pamant american … Este faptul ce face ca tragedia sa fie cu atat mai dureroasa, mai mult chiar, de neinteles.”

boots

Ultima dintre ele care mi-a atras cel mai mult atentia a fost prezenta pe un piedestal a 13 perechi de bocanci alaturi de alte efecte militare. Fiecare din cei 13 a fost amintit cu o fotografie, casca pusa pe patul pustii asezate invers si bocancii. Potrivit doctrinei militatre, casca si placutele de identificare reprezinta soldatul căzut, pusca orientata spre sol inseamna o pauza pentru a aduce un ultim omagiu celor cazuti, iar bocancii de lupta simbolizeaza ultimul mars al soldatului.

Comentati?