Un maraton plin de culoare

ILNY

Maratonul New York-ez este evenimentul la care trebuie sa participi daca vrei sa faci parte din ceva cu adevarat grandios. In primul rand este vorba despre NY si veti vedea destul de mult din oras (daca sunteti doar spectator), de vreme ce traseul trece prin toate cele cinci cartiere si ofera niste privelisti fabuloase de-a lungul drumului. Ba mai mult, maratonul de la NY este cel mai mare maraton din lume si desigur, aceasta cursa legendara este o parte indispensabila din seria Marilor Maratoane al lumii, celelalte patru mari fiind gazduite de Chicago, Boston, Berlin si Londra.

03marathon_grafic

Primul maraton de la NY ce a fost organizat intaia oara in 1970, a trecut de cateva ori prin Central Park si a avut 127 de participanti. Din ei doar 55 au trecut linia de sosire. Astazi se inscriu 90.000 de oameni, multi dintre ei sfarsind dezamagiti, pentru ca in final sunt acceptati doar 38.000, dintre acestia cei mai multi sunt alergatori de elita care aduna puncte prin participare in functie de plasarea in clasamentul final.

Maratonul New York-ez este deasemenea renumit si pentru multimea de spectatori entuziasti. In ciuda enormitatii orasului, in prima Duminica din Noiembrie 2 milioane de new-york-ezi si-au lasat balta tot ce faceau si au iesit ca sa le ridice moralul si sa-i incurajeze pe participanti, profitand si de concertele in aer liber a peste 100 de trupe, raspandite pe tot parcursul cursei. Incepand cu Staten Island de unde s-a dat startul, urmand apoi podul Verazano-Narrows, ascultandu-l pe Frank Sinatra cum canta „New York, New York” si trecand prin Brooklyn si Queens. Traseul continua mai departe peste Queensboro Bridge pentru o trecere prin Manhattan si o scurta oprire in Bronx inainte de a ajunge la final in Central Park. De-a lungul cursei, alergatorii vor fi martorii diversitatii culturale a cartierelor NY si vor traversa 5 poduri mai mult sau mai putin celebre.

Insa frumusetea acestui maraton nu sta doar in locatie si ofertele ei generoase – doar e vorba de New York! – ci si in aportul adus chiar de participanti. Va invit sa va delectati cu 25 cele mai iesite din comun echipammente … sau mai bine sa le spunem costume?!

Comentati?