Cine sta cel mai mult in bucatarie?

men in kitchenBarbatii petrec mai mult timp in bucatarie decat femeile – dar mai degraba pentru a manca decat pentru a gati. Femeile petrec in medie 6 ore si 52 de minute in bucatarie in fiecare zi, bucataria fiind de-a pururea considerata domeniul femeilor. Insa astazi barbatii petrec mai mult timp in bucatarie decat partenerele lor, spun studiile.

Contrar a ceea ce pare evident, studiul a scos la iveala ca barbatii stau in bucatarie in medie 7 ore si 6 minute. Cifrele acestea asociate barbatilor dau un total de 15 saptamani si 2 zile in fiecare an, insa a spune daca ei folosesc acest timp cu efecte benefice este inca in dezbatere. In timp ce femeile cel mai probabil isi petrec aici cea mai mare parte a timpului gatind, barbatii folosesc bucataria in scopuri diverse: se relaxeaza, mananca sau pregatesc sandwich-uri pentru pranz – cel mai adesea doar pentru ei. Oricum, ei petrec mai mult timp spaland si curatand in bucatarie.

Studiul, ce a avut 3.000 de subiecti britanici, a descoperit ca sunt camine in care barbatii au preluat toate indatoririle legate de bucatarie. Desi petrec un timp similar in bucatarie, femeile vad acest spatiu diferit, ele folosindu-l pentru prepararea hranei, spalarea rufelor (in marea majoritate a caminelor Europei, masina de spalat sta in bucatarie si nu in baie sau altundeva in casa) sau socializare.

Cand vad o bucatarie pentru prima data, conform studiului, primul gand al femeilor este daca e potrivita pentru gatit, daca spatiul este suficient pentru aceasta activitate si cum va putea el sa serveasca folosintei intregii familii. Insa barbatii sunt mai preocupati de potentialul oferit pentru pregatirea unei mese rapide si daca are suficiente gadgeturi care sa-i satisfaca. Dr. David Lewis, specialist in neuropsihologie cognitiva spune: „Cand vede o bucatarie pentru prima data, femeia o exploreaza cu ochiul bucatarului, daca spatiul ii e de ajuns sau o incomodeaza, in timp ce barbatul este concentrat pe spatiul oferit pentru consumarea mancarii.”

Iar in final, pentru un pic de distractie: ce chip au fructele si legumele?!

9 comentarii pe “Cine sta cel mai mult in bucatarie?

  1. aoleu, sigur media e de 6-7 ore? studiul e facut pe menajere si bucatari? e facut in perioada sarbatorilor? subiectii locuiesc in garsoniere cu o bucatarie mare si o canapea mica? numai situatiile astea imi vin in cap cand vad timpii cu pricina.
    bine, daca bucataria lor e cat sufrageria noastra si mai are si un tv, plus iesire la terasa (cu piscina) in spatele casei, parca ar merge.

  2. asa zice studiul cercetatorilor britanici; nu e niciun missunderstanding or lost in translation, iar la ei chiar se petrece mare parte din timp in bucatarie … si cam asa e, cu tv, cu masina de spalat, cu facutul temelor copilului/copiilor cu tot …

  3. Acum 3 ani am devenit raw vegan. A trebuit sa reinvat sa ma hranesc si a necesitat ore foarte lungi in bucatarie. Daca la inceput aproape toate serile mi le petreceam in bucatarie preparand diverse mancaruri, acum am reusit sa imi eficientizez procesul tehnologic 🙂 si practic doar duminica o sacrific pentru „gatit”. Primii ani de chin si ore lungi in bucatarie m-au invatat sa o evit cit pot mai mult, indiferent de activitate , gatit, citit, vizionat tv etc.

  4. Foarte interesant ce spui; asta inseamna ca mananci aproape totul cat mai aproape de starea naturala (crud, nefiert/prajit ori mai stiu eu ce altceva).

    Poate ne povestesti odata cum e sa treci de la un stil de viata la altul, extrem de opuse unul de celalalt.

    Avantaj tu: mai sanatos si mult mai mult timp de facut orice altceva. 😀

  5. Corect. Mananc cit mai aproape de starea naturala a alimentelor. Tranzitia a fost grea pentru ca a trebuit sa renunt la produse animale si in special la zaharoase. Astfel, in prima etapa, am inlocuit produsele animale cu cele de soia iar pe cele dulci cu fructe. Am renuntat la gatit si am pus accentul pe salate ( de n luate cate k), legume si fructe. Am invatat teoria combinarii alimentelor. Practic in etapa asta am devenit vegan. Urmatorul pas a fost sa elimin tot ce era semi-procesat (preparate din soia etc, batoane din fructe etc). Am inceput sa folosesc fel de fel de nuci in prepararea meniurilor si mi-am echipat bucataria cu un mixer, un robot si un dehidrator. Din momentul acesta am inceput sa abordez retete mai complicate. Imi fac chips, crakers, burgers, falafel, prajituri etc, toate raw si delicioase:) Cred ca mi-ar fi foarte greu sa ma reintorc la vechiul mod. Rar, la vreo petrecere, nu pot evita alte mancaruri, insa le simt efectul imediat.
    Perioada de tranzitie a fost dificila si cred ca a durat 1 an si ceva. Aceasta schimbare de stil de viata a cerut un angajament total. Cel mai greu a fost sa imi dedic multe ore din zi insa motivatia de schimbare a fost destul de puternica.
    Despre meniuri, cu alt prilej:)

  6. Multumesc mult pentru informatii; foarte interesant. Te asteptam cu interes 😀 si cu alte informatii. Impreuna cu Simina poate punem la cale o colaborare pe subiectul acesta cand ai timp.
    Week-end placut.

  7. Simina care este lacto-vegetarian de 8 ani si incearca de mult sa treaca pe next-level la vegan dar…greu de renuntat la prajituri :)) Dupa lectura Skinny Bitch eram motivata 100% insa o data cu semi-mutarea la Bran a fost aproape imposibil sa respect regimul alimentar vegan. Vorbim 🙂

  8. Cu prajiturile e mai usor decit crezi. Sint fel de fel de retete vegan de te lingi pe degete:)
    Cred ca mai am poze pe undeva cu prajitura de afine raw. Mai fac prajituri din curmale, nuca de cocos si migdale. Sint fff usor de facut si o nebunie. Nevoia m-a invatat:)

    Singurul lapte pe care il beau e cel de capra. Batut sau nebatut. Celalalt e impropriu numit lapte pt ca e din migdale, canepa sau alte seminte ce am prin casa:)

    Va recomand o carte. The China study. Merita citita.

Comentati?