De ce suntem diferiti. Ep.1

diferiti1

Am descoperit de curand o carte (primita de la un prieten) ce continua sa ma fascineze (cartea, nu prietenul; si el, dar acum e vorba despre carte!). Se numeste „De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda”. N-am sa fac de fel critica literara, nici macar n-am sa ma apuc sa analizez ceea ce autorii, sot si sotie au prins in vreo trei sute de pagini. Daca o gasiti, cumparati-o neaparat. Daca nu, eu am sa incerc sa va pun aici fragmente din ea. Daca va vor placea, vom gasi o cale sa va transmit si voua cartea intr-un format usor transferabil pe net. Lectura placuta!

„Era într-o după-amiază însorită de duminică, iar Bob şi Sue au stabilit împreună cu cele trei fiice adolescente ale lor să facă o plimbare cu maşina pînă la plajă. Bob era la volan, Sue lîngă el şi tot întorcea capul spre bancheta din spate, ca să se amestece în conversaţiile foarte animate ale fetelor lor. Bob avea impresia că vorbesc toate în acelaşi timp, producînd un fel de bruiaj fără cap şi coadă. în final, n-a mai rezistat şi a început să ţipe:
„N-aţi putea să mai tăceţi odată din gură ?”
S-a aşternut o linişte mormîntală. In cele din urmă, Sue a întrebat: „De ce ?”
„Pentru că încerc să conduc”, a răspuns el exasperat.
Fetele şi mama lor s-au privit complet nedumerite. „încearcă să conducă ?”, au mormăit ele. Nu vedeau nici un fel de legătură între conversaţia lor şi faptul că el trebuia să conducă. El, în schimb, nu pricepea de ce trebuia să vorbească toate odată, uneori despre subiecte diferite, mai ales că nici una nu părea să asculte prea atent ce are de spus cealaltă. De ce nu puteau pur şi simplu să tacă şi să-l lase să se concentreze asupra şofatului ? Astfel că din cauza pălăvrăgelilor lor ratase ultima ieşire de pe autostradă.

Problema fundamentală aici este una foarte simplă: bărbaţii şi femeile sînt diferiţi. Nu în bine sau în rău, ci diferiţi pur şi simplu. Savanţii, antropologii şi socio-biologii au aflat asta de ani de zile, dar au fost totodată conştienţi de faptul dureros că dacă şi-ar fi exprimat acest punct de vedere în mod public în această lume în care totul trebuie să fie politically correct ar fi devenit nişte paria. Societatea actuală este îndemnată să creadă că bărbaţii şi femeile au exact aceleaşi calităţi, aptitudini şi potenţial, în vreme ce argumentele ştiinţifice, ca o ironie, demonstrează că reprezentanţii celor două sexe sînt complet diferiţi. Şi unde ne duc toate acestea? Ca societate, pe un teren extrem de alunecos. Nu putem să începem să construim cu adevărat o forţă colectivă decît înţelegînd diferenţa dintre bărbaţi şi femei şi nicidecum bazîndu-ne pe slăbiciunile fiecărora. In această carte, ne vom opri asupra paşilor uriaşi făcuţi de teoria evoluţiei omului şi vom încerca să demonstrăm felul în care cele descoperite se aplică în relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Concluziile obţinute vor fi controversate. Vor duce la confruntări. Uneori vor fi extrem de incomode. Dar totodată ne vor da posibilitatea unei înţelegeri profunde şi atente a multor lucruri ciudate care se întîmplă între bărbaţi şi femei. Dacă Bob şi Sue ar fi citit toate acestea înainte de a porni la drum…

De ce a fost atît de greu de scris această carte
Am avut nevoie de trei ani pentru a scrie această carte şi am fost nevoiţi să străbatem peste 400.000 de kilometri. Pe parcursul cercetărilor noastre am studiat ziare, am luat interviuri experţilor şi am ţinut seminarii în Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Hong Kong, Malaezia, Anglia, Scoţia, Irlanda, Italia, Grecia, Germania, Olanda, Spania, Turcia, SUA, Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Namibia, Angola, Elveţia, Austria, Finlanda, Indonezia, Bulgaria, Arabia Saudită, Polonia, Ungaria, Borneo, Rusia, Belgia, Franţa, Japonia şi Canada.

Cel mai greu ne-a fost să obţinem punctele de vedere ale unor organizaţii publice sau particulare cu privire la anumite date statistice. De exemplu, sub 1% dintre piloţii de pe liniile comerciale sînt femei. Cînd am încercat să discutăm acest subiect cu reprezentanţii liniilor aeriene, majoritatea s-au arătat mult prea speriaţi ca să formuleze o părere, de teamă să nu fie acuzaţi de discriminări sexuale. Mulţi ne-au răspuns: „fără comentarii”, iar unele organizaţii chiar ne-au ameninţat că vom suporta consecinţe grave dacă le vom menţiona numele în carte. Femeile în funcţii de conducere s-au dovedit mai amabile, deşi toate au adoptat o poziţie defensivă, considerînd acest studiu un atac la adresa mişcării feministe, fără să ştie prea bine despre ce e vorba. O parte dintre opiniile unor voci autorizate pe care ne-am bazat documentaţia au fost obţinute „neoficial”, de la conducătorii unor companii şi de la unii profesori universitari care au acceptat să ne primească în încăperi prost luminate sau dincolo de uşi închise, obţinînd din partea noastră garanţia că nu vor fi citaţi şi că nu se va pomeni numele firmelor sau instituţiilor respective. Mulţi aveau două păreri, cea oficială, politically correct, şi cea reală, care „nu trebuia citată”.

Veţi constata că această carte este uneori provocatoare, alteori uimitoare şi întotdeauna fascinantă. Ea se bazează pe dovezi ştiinţifice solide, dar am apelat şi la conversaţii uzuale, convingeri şi scenarii care pornesc de la lucruri amuzante ajungînd la unele de-a dreptul hilare, pentru a ne asigura că este suficient de spirituală astfel încît cititorul să se distreze. Am încercat să punem toate explicaţiile într-o formă cît mai simplă, evitînd totuşi o simplificare excesivă. Acest tip de abordare uşurează accesul la informaţie pentru cei mai mulţi, dar îi poate plictisi pe cei care aparţin lumii ştiinţifice şi care ar fi preferat să citească un jurnal ştiinţific. Obiectivul nostru, atunci cînd am scris această carte, a fost să vă ajutăm să aflaţi mai multe despre voi şi despre sexul opus, astfel încît relaţia cu ceilalţi să fie mai împlinită, mai plăcută şi mai satisfăcătoare.

O organizaţie care se ocupă de tot ceea ce înseamnă condusul maşinilor a făcut o măsurătoare comparativă în privinţa diferenţelor în funcţie de sex referitoare la capacitatea de a parca, în mai multe ţări. Rezultatele au fost atît de surprinzătoare, încît atunci cînd raportul respectiv a fost publicat, a plouat cu plîngeri, care susţineau că se fac remarci sexiste şi rasiste. Raportul a fost imediat retras şi ţinut sub cheie, urmînd a nu mai fi prezentat niciodată, pentru că dăuna afacerii. Noi am reuşit să obţinem un exemplar al acestui studiu şi vom discuta rezultatele lui, însă din motive legale şi de etică nu putem dezvălui sursa. Această carte este dedicată tuturor bărbaţilor şi femeilor care la 2 noaptea îşi smulg părul din cap, întrebîndu-şi cu disperare partenerul: „De ce naiba nu înţelegi ?” Relaţiile sfîrşesc prost pentru că bărbaţii nu pricep că femeia nu poate fi asemeni lor, iar femeile se aşteaptă ca bărbaţii lor să se comporte exact ca ele. Această carte nu numai că vă va ajuta să vă înţelegeţi mai bine cu persoanele de sex opus, dar şi să vă descifraţi propria persoană. Ea vă va învăţa cum să trăiţi mai fericiţi, mai sănătoşi şi într-o mai mare armonie.

Barbara şi Allan Pease

Will be continued. Maine un nou episod. 😀

Comentati?