De ce suntem diferiti. Ep.2

men

Aceeaşi specie, lumi diferite

Bărbaţii şi femeile sunt diferiţi. Nu sunt mai buni sau mai răi — ci diferiţi. Singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că aparţin aceleiaşi specii. Ei trăiesc în lumi diferite, cu valori diferite şi conform unor reguli diferite. Toată lumea ştie asta, dar foarte puţini oameni, şi mai ales foarte puţini bărbaţi, sunt dispuşi s-o recunoască. Acesta e totuşi adevărul. Dovezile sunt clare. Aproximativ 50% dintre căsnicii sfarşesc printr-un divorţ, cel puţin în ţările occidentale, şi chiar şi cele mai serioase relaţii sentimentale nu rezistă în timp. Bărbaţi şi femei din toate culturile, de toate culorile şi toate credinţele se ceartă din pricina părerilor, a comportamentului, a atitudinilor şi a ideilor partenerilor lor.

Unele lucruri sunt de la sine înţelese
De regulă, bărbaţii merg la toaletă dintr-un singur motiv. Femeile folosesc toaletele ca pe adevărate locuri de întîlnire mondene sau de aplicare a diverselor terapii. Femeile care intră într-o toaletă şi nu se cunosc între ele pot ieşi de acolo după puţină vreme ca bune prietene, părîndu-li-se că sunt amice de-o viaţă. însă toată lumea ar fi foarte uimită dacă un bărbat ar spune ceva de genul: „Măi Frank, mă duc pînă la toaletă — nu vrei să vii cu mine ?”

Bărbaţii au supremaţia asupra telecomenzii, mutîndu-se de pe un canal pe altul; pe femei nu le deranjează să se uite la reclame. Atunci cînd sunt tensionaţi, bărbaţii beau mult alcool şi explorează ţinuturi noi; femeile mănîncă ciocolată şi merg la cumpărături.

Femeile îi critică pe bărbaţi că sunt insensibili, că nu sunt grijulii, atenţi, destul de calzi şi de înţelegători, că nu stau de vorbă, că nu oferă destulă iubire, că nu se implică în relaţiile sentimentale, că preferă să facă sex şi nu dragoste şi că lasă colacul de la toaletă ridicat.

Bărbaţii le critică pe femei pentru felul cum conduc maşina, că nu sunt în stare să găsească o adresă în ghidul străzilor, că întorc hărţile cu capul în jos, că nu sunt în stare să se orienteze în spaţiu, că vorbesc prea mult fără rost, că nu au iniţiative în privinţa sexului suficient de des, că vor mereu să fie mai cald în casă şi că nu lasă niciodată colacul de la toaletă ridicat. Bărbaţii nu sunt în stare să găsească nimic din ceea ce caută pe lumea asta, în afară de CD-urile lor, care sunt întotdeauna în ordine alfabetică. Femeile descoperă întotdeauna unde sunt cheile rătăcite ale maşinii, în schimb foarte rar li se întîmplă să găsească drumul cel mai drept spre destinaţia dinainte stabilită. Bărbaţii cred că sunt sexul cel mai raţional. Femeile ştiu că ele sunt de fapt astfel.

Oare cati bărbaţi schimbă sulul de hîrtie igienică de la toaletă ? Nu se ştie, pentru că nu s-a întîmplat niciodată.

Bărbaţii se minunează de felul în care femeile sunt capabile să intre într-o încăpere plină de lume şi să facă pe loc cîte un comentariu despre fiecare; femeilor nu le vine a crede că bărbaţii observă atît de puţine lucruri. Bărbaţii sunt uluiţi că femeile nu observă cand se aprinde beculeţul de la bordul maşinii, anunţînd că benzina este pe sfîrşite, detectand în schimb o şosetă murdară dintr-un ungher aflat la 50 de metri distanţă. Femeile sunt uimite că bărbaţii se descurcă întotdeauna să parcheze paralel maşina într-un spaţiu îngust, folosindu-se de oglinda retrovizoare, în schimb nu găsesc niciodată punctul G.

Cînd o femeie se rătăceşte, opreşte şi întreabă pe unde sa o ia. Pentru un bărbat, acesta este un semn de slăbiciune. Se va învîrti în cerc ore întregi, mormăind ceva de genul: „Am găsit alt drum” sau „Sunt în zonă” şi „A, benzinăria asta o ştiu!

Continuarea in episodul de maine.

Comentati?